Erik Edman till höger. Foto: TT Nyhetsbyrå

Kontinuitet Tottenhams nyckelord

Uppdaterad
Publicerad

Erik Edman är den mest framgångsrike svenske spelaren i Tottenham. Han spelade 31 matcher som vänsterback säsongen 2004-2005. Han gjorde ett mål, ett långskott, en rökare i krysset borta mot Liverpool, ett mål som valdes till ”Årets mål” i Premier League. Just Liverpool är klubben som är Tottenhams motståndare i Champions League-finalen i Madrid 1 juni.

Erik Edman har koll på sin gamla klubb. Han ger sin syn på Tottenhams utveckling och möjligheter för SVT Sport.

– Att Tottenham idag är en av de stora i Premier League är för att de valt en väg där kontinuitet fått prägla verksamheten, ofta gapas det efter nyförvärv så fort ett lag har en formsvacka.  Spurs har valt en annan väg till toppen, där spets absolut har värvats in, men där det varit ännu viktigare att jobba och utveckla det man redan har i huset för att ta steget till toppen, menar Erik Edman.

Kolla in Edmans drömträff här (extern länk).

Föryngringsarbete

Under Erik Edmans tid i klubben påbörjades ett föryngringsarbete där bland andra en ung Michael Carrick med flera etablerade sig som toppspelare. Just att sluta satsa på äldre och dyra spelare var något ordföranden Daniel Levy hade tröttnat på och insåg att skulle klubben någon gång kunna kliva ur Arsenals skugga så behövdes förändringar göras.

– På senare tid kan nog inte tränaren Pochettinos betydelse överdrivas för det är hans ledarskap och spelsätt som lyft hela verksamheten och fått Kane, Dele Alli och Eriksen att ta nästa steg. Idag är Tottenham en av världens bästa klubbar tack vare en ihärdighet som imponerar på stort på mig, säger Erik Edman.

Pressa Liverpool högt

– Ser man taktiskt på finalen som nu stundar så tänker nog många att man bör ligga lågt med hela laget och hoppas på att Harry Kane kan hålla fast bollen för att sen fylla på med spelare i snabba omställningar, enligt Edman.

– Personligen tror jag Mauricio Pochettino kommer vilja pressa Liverpool högt och istället vara offensiva med ett eget spel som får Liverpool att vara det mer försvarande laget. Anledningen till att jag tror det är att semifinalen som Liverpool hade mot Barcelona talar för att det kan vara rätt metod för att vinna finalen”, säger Erik Edman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.