Genrebild. Matchsekvens från mötet mellan Vittsjö och Piteå. Foto: Bildbyrån.

Fyra personer smittade av covid-19 i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Efter Piteås förlust mot Eskilstuna konstaterades det att en spelare var smittad av covid-19.

Ytterligare tre är smittade, därför pausar Piteå verksamheten.

– Det är oerhört svårt att förutsäga och se, det har det visat sig det här ett och ett halvt året som det här har pågått, säger Piteås lagläkare Arne Zingmark till SVT Sport.

Piteå förlorade mot Eskilstuna med 0-2 i klubbens hemmapremiär i damallsvenskan 2021. Senare på eftermiddagen bekräftade Piteås lagläkare Arne Zingmark att en av spelarna i truppen hade testats positivt för covid-19.

KLIPP: Piteå förlorade igen (25 april)

– Alla mådde bra enligt den screening som alltid görs. Så alla mådde bra inför match, både spelare och ledare. Sen i samband med match var det en person som fick magsymtom och gick hem. Sen var det en annan person som avbröt av andra skäl. Den personen var positiv, säger Zingmark till SVT Sport.

Fyra spelare smittade

Totalt har fyra testats positivt för covid-19 i Piteå.

– Efter matchen screenades hela laget och då visade det sig tyvärr att flera spelare var smittade, men de är symtomfria.

Hur många är det?

– Det är fyra totalt. En med symtom, resten är symtomfria.

”Isolerat då och då”

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Det är oerhört svårt. Man kan ju inte ens vara säker om man testar varje ledare och spelare varje matchmorgon. Det finns ingen garanti. Det är mindre risk, men det finns ingen garanti. Så är det tyvärr. Vi har inte haft någon som varit positiv under 15 månader. Nu kommer det, och någon gång kommer det.

Kan fler vara smittade utan att ni vet om det?

– Ett test är ett ögonblicks verk. Testar du dagen efter kanske de små virusnivåerna har kommit upp på en nivå så att de ger utslag.

För cirka två veckor sedan testades en spelare positivt. Den spelaren isolerades. Samtliga spelare och ledare testades efter det, alla tester var negativa.

Piteå har pausat verksamheten.

– För de som är positiva är det sju dagar karantän som gäller. Sen ska vara friskförklarad i två dagar. I den resterande gruppen, som är frisk, kan det bli vara ett antal som utvecklar symtom. Därför kommer vi inte ha gemensamma träningar den kommande veckan, säger Zingmark.

Eskilstuna gör tester i morgon

När SVT Sport når Magnus Karlsson, tränare i Eskilstuna, meddelar han att alla spelare ledare mår bra. Under morgondagen kommer alla testas för corona.

– Med hjälp av medicinska personer kommer vi testa alla i morgon. De som inte är symptomfria eller inte klarar testet får inte träna. Men vi räknar med att träna på som vanligt den här veckan, säger Magnus Karlsson.

Han känner ingen oro för smittspridning i laget och anser inte att Piteå borde agerat annorlunda med tanke på att en spelare testades positivt för corona redan för två veckor sedan.

– Jag lägger ingen värdering i det. Alla har protokoll som lämnas till läkare före match så jag har ingen anledning att ifrågasätta det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.