Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Gary Lineker svarar på frågor om tweeten. Foto: Reuters

BBC tvingas stoppa sändningar – efter sympatistrejk med Lineker

Uppdaterad
Publicerad

En avstängning av programledaren och fotbollsikonen Gary Lineker har lett till en våg av sympatistrejker inom brittisk radio och tv. BBC tvingas nu stoppa flera populära program.

I nära 25 år har Lineker, med en lång och framgångsrik fotbollskarriär på cv:t, varit programledare för ”Match of the Day” där kända fotbollsexperter går igenom dagens inhemska fotboll, så som Premier League. Men nu är det ett tillfälligt slut på Linekers programledande.

Anledningen är en serie tweets där han går hårt åt den brittiska migrationspolitiken.

”Vi tar emot färre flyktingar än andra stora länder i Europa. Det här är en grym politik som tar sikte på de mest sårbara i samhället med språkbruk som inte är olikt det Tyskland använde under 1930-talet. Eller har jag fel?”, skrev Gary Lineker i en tweet tidigare i veckan.

”Ska hålla sig borta från att ta ställning”

Under fredagen meddelade brittiska public service-bolaget BBC att Lineker inte kommer programleda ”Match of the Day” som planerat på lördagen.

– Vi har sagt att han ska hålla sig ifrån att ta ställning i partipolitiska frågor och politiska kontroverser, säger en talesperson för BBC till Sky Sports.

BBC tycker inte att Gary Lineker ska sluta uttrycka sina åsikter. Men Lineker är avstängd från sin tjänst tills parterna är överens om hur han ska kunna uttrycka sig i sociala medier.

Program stoppas

Nu meddelar BBC att man även tvingas att ta bort flera radio- och tv-program. En rad programledare och kommentatorer har nämligen valt att visa sin sympati för Lineker genom att vägra sända. Fotbollslegendarerna och BBC-experterna Alan Shearer och Ian Wright var först ut med att bojkotta programmet så länge Lineker är avstängd.

På lördagen meddelade även sexfaldiga ligamästaren med Arsenal, Alex Scott, som leder programmen ”Football Focus” och ”Final Score”, att hon inte kommer jobba det här veckoslutet. Det rapporterar Svenska Yle.

Hennes vikarier Kelly Somers och Jason Mohammed lämnade också återbud. På lördagen ställdes också idrottsdebattprogrammet ”Fighting Talk” in, och sportdominerade radiokanalen Radio 5 Live tvingades sända bandat material i flera timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.