Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Generalsekreteraren för Saudiarabiens fotbollsförbund, Ibrahim Alkassim, säger till SVT Sport att Saudiarabien har allt som krävs för att arrangera fotbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Generalsekreterare Ibrahim Alkassim om Saudiarabiens intresse för fotbolls-VM 2030

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien uppges söka fotbolls-VM 2030 tillsammans med Egypten och Grekland.

Ibrahim Alkassim, generalsekreterare för Saudiarabiens Fotbollsförbund, vill inte bekräfta att det blir så.

Men han erkänner att det finns ett intresse.

– Alla fotbollsländers dröm är att arrangera ett VM, säger han.

I somras kom diverse medieuppgifter om att Saudiarabien, Egypten och Grekland samtalar med varandra och planerar att gemensamt ansöka om att få arrangera fotbolls-VM 2030.

När SVT Sport intervjuar Ibrahim Alkassim, generalsekreterare för Saudiarabiens Fotbollsförbund, vill han inte bekräfta att de kommer att lämna in en officiell ansökan. Men det är tydligt att det finns ett saudiskt intresse.

– Alla fotbollsländers dröm är att arrangera VM. Det är något vanligt, att man vill ha ett sånt stort och prestigefyllt arrangemang. Det är samma som med Asiatiska Mästerskapen för damer 2026 (som Saudiarabien har sökt, reds anm): Det ökar farten på utvecklingen, det visar upp din kultur, din infrastruktur, samhället och hur långt landet har kommit, säger han, och fortsätter:

– Det är verkligen något stort för alla länder runt om i världen. Och i Saudiarabien har vi passionen, vi har infrastrukturen och kärleken till sporten. Men inget officiellt har skett.

Tidigare i år meddelade Uruguay, Argentina, Paraguay och Chile att de söker VM 2030 tillsammans. Sedan tidigare har Marocko meddelat att de kommer att söka VM, och även de kan komma att göra det tillsammans med något annat land. Även Portugal, Spanien och Ukraina vill arrangera VM tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.