Peter Gerhardsson tycker att det är dags att utöka Damallsvenskan med fler lag. Foto: Bildbyrån.

Gerhardsson vill se utökning av Damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Peter Gerhardsson tror tiden kan vara inne för att bygga ut Damallsvenskan med fler lag.
– Jag tycker man ska fundera och utreda om det är läge att utöka ligan. Man har haft tolv lag hela tiden och Elitettan är 14 lag nu. Det skulle vara förberedande, speciellt inför Champions League, säger han till SVT Sport.

Damallsvenskan har bestått av tolv lag sedan 1988. Nu kan ligan få en utökning av lag.

En eventuell förändring skulle innebära tätare matchningar.

– Man skulle få en säsong med fler tävlingsmatcher. Man ska fundera på en utökning för att det är bekräftat att det är rätt väg att gå med tanke på Svenska Cupen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Svenska Cupen införde gruppspel i år. Detta innebär att det blir fler matcher totalt i cupspelet.

Mognaden finns

Enligt uppgift har det pågått diskussioner mellan intresseorganisationen Elitfotboll dam och de olika allsvenska klubbarna om en potentiell utökning av ligan.

– Det får ta den tid det tar att förändra serien. Det finns många kloka personer som kan vara med och utveckla detta på rätt sätt, säger Gerhardsson.

Fler spelare kan få chansen att växa om det blir fler lag i ligan.

– Det är möjligt att det blir fler talanger som får möjligheten att spela fotboll på elitnivå. Flera matcher innebär också att spelarna är bättre förberedda inför landslagssamlingar.

Hoten mot en utökning

Även om spelarbredden finns, kan andra faktorer utgöra hinder för att inkludera fler lag i Damallsvenskan. Den ekonomiska faktorn kan sätta stopp för planerna. Och fler matcher innebär tätare matchkalender.

– Man spelar redan med 14 lag i Elitettan. Där klarar man det. Fyra fler tävlingsmatcher per år tror jag kan vara så svårt att få in. Sen måste det självklart diskuteras om klubbarna klara av det, säger Gerhardsson.

Förbundskaptenen menar också att fler matcher på klubbnivå även bidrar till landslaget.

– Träningsmiljön med fler matcher är oerhört viktig. Vi behöver få fram spelare i absolut världstopp, som Lotta Schelin. Den stora utvecklingen sker i klubbarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.