Peter Gerhardsson. Foto: Bildbyrån

Gerhardsson räds inte en generationsväxling

Uppdaterad
Publicerad

Peter Gerhardsson blev i dag klar för en fortsättning till och med VM 2023, vilket gör att han sannolikt kommer behöva föra det svenska landslaget genom en generationsväxling då flera tongivande spelare börjar närma sig slutet av karriären.

– Oavsett om jag varit klubblagstränare eller förbundskapten så har jag inte funderat så mycket på spelare som kan sluta, säger han till SVT Sport.

Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Nilla Fischer är tre av Sveriges största profiler i landslaget. Men det är inte självklart att de kommer spela så många år till, vilket gör att Peter Gerhardsson kan få en jobbig uppgift att ersätta stjärnorna. Förbundskaptenen påstår dock att han inte lägger så mycket fokus på vilka spelare som kan komma att lägga av, och gör det enkelt för sig själv.

– Man vill alltid ha de bästa spelarna med när de är tillräckligt bra. Det har inte med ålder att göra, säger han till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Han säger även att just trion med Seger, Fischer och Lindahl, som alla är över 35, har gjort väldigt mycket bra för landslaget. Men att vara med i landslaget är något man tar match för match.

– Uttagningarna sker kortsiktigt inför varje landskamp.

Det finns även en stor tro på att återväxten är bra, och att det inte kommer bli några problem att få fram nya landslagsspelare i framtiden.

– Vi har haft en bra modell med U-23. Det finns spelare som kommer in som kommer bli bra, säger Gerhardsson.

ARKIV: Gerhardsson: ”Förstod först i dag hur många vi berörde” (8 juli 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet