Elin Rubensson, Madelen Janogy, Olivia Schough och Mimmi Larsson springer förbi förbundskapten Peter Gerhardsson när VM-bronset är säkrat. Foto: Bildbyrån

Gerhardsson förlänger över VM: ”Väldigt roligt”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Gerhardsson förlänger sitt kontrakt som damlandslagets förbundskapten med ytterligare två år, över fotbolls-VM 2023.

– Jag är jätteglad. Det var det här jag ville hela tiden, säger Gerhardsson till SVT Sport.

Peter Gerhardsson tillträdde som svensk förbundskapten hösten 2017 sedan Pia Sundhage slutat efter EM-slutspelet i Nederländerna.

Gerhardsson nådde framgång redan i sitt första mästerskap, genom ett VM-brons i Frankrike förra sommaren, och hade tidigare ett kontrakt som skulle ha löpt ut nästa sommar, 2021.

Damlandslaget i fotboll

– Jag har känt egentligen från början att det varit ett intressant jobb med många skickliga människor runtomkring, både spelare och ledare. Min förhoppning var att fortsätta med det ett tag till, säger han till SVT Sport.

60-åringen har nu tre mästerskap och två kvalspel att se fram emot även om den pågående coronapandemin just nu innebär att den internationella landslagsfotbollen pausats. OS-turneringen i Japan (dit Blågult redan kvalificerat sig) är framflyttad från i sommar till nästa år.

Bronset gav mersmak

EM-slutspelet i England har det Europeiska fotbollförbundet knuffat fram från 2021 till 2022 för att ge plats åt herrarnas EM-slutspel, å sin sida flyttat från 2020 till 2021. Och Gerhardsson har en positiv känsla inför mästerskapen.

– Vi känner att vi fick lite mersmak med bronset i somras. Så vi känner nog att vi kan göra det här bra, säger han till SVT Sport.

Gerhardssons nya kontrakt löper ut efter VM-slutspelet 2023, ett mästerskap där det internationella fotbollsförbundet (Fifa) ännu inte utsett något värdland.

ARKIV: Gerhardsson: ”Förstod först i dag hur många vi berörde” (8 juli 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet