Foto: Bildbyrån.

Gerhardsson motiverar beslutet att åka till Australien för en match

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har åkt hela vägen till Australien för en träningslandskamp.

Enligt förbundskaptenen Peter Gerhardsson handlar det både om respekt för motståndaren samt om att dra lärdomar inför VM-genrepet nästa år.

– Det är kanske det absolut viktigaste, säger han på en pressträff.

Nästa sommar avgörs fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland och just nu befinner sig det svenska landslaget i Melbourne för att möta Australien i en träningslandskamp på lördag.

Gerhardsson menar att det långa resan för en enda match är värt mycket.

Nästa års genrep viktigt

Han nämner att det saknas ett internationellt fönster, och alltså möjligheter att spela träningsmatcher, i början av nästa sommar. Det gör att genrepet efter ankomst till Nya Zeeland där laget senare spelar VM-premiär mot Sydkorea blir extra viktig menar han.

– Den matchen blir vår enda match efter april. Det är inte alls samma upplägg som det var inför OS och VM 2019. Den här resan gör att vi går bra koll på när matchen kan spelas, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Vi vet att vi kommer landa den 12:e juli någon gång och den 23:e är vår första VM-match. Det blir väldigt viktigt när vi ska spela den här matchen.

”Respekt för motståndaren”

Gerhardsson menar också att det är viktigt att möta utomeuropeiska lag och att de inte bara kan ta emot lag på hemmaplan. Australien är ett av lagen som Sverige mött hemma.

– Nånstans måste vi åka och spela mot de här länderna. Vi kan inte bara räkna med att alla kommer och besöker oss. En sak är förstås respekt mot motståndaren, vi måste bjuda tillbaka. Australien om till oss. VM går här och de ville ha en hemmamatch. Det här är egentligen bästa tillfället att möta dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.