Gerhardsson om lottningen: ”Två motståndare vi ska vinna över”

Uppdaterad
Publicerad
Sveriges VM-motståndare nästa år är USA, Thailand och Chile. Och Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är nöjd med lottningen.
– Jag tycker det är en bra lottning, säger han till SVT Sport.

Sverige ställs mot USA, Thailand och Chile i nästa års världsmästerskap i Frakrike. Det står klart efter att lottningen avgjorts i dag.

– Vi har två matcher mot motståndare vi ska kunna vinna över. Så har vi ett läge där vi möter USA i tredje matchen, så jag tycker det är en bra lottning. Vi har bra förutsättningar att gå vidare. Det är det vi vill, vi vill gå långt så då måste man slå motståndare på vägen.säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Möter USA igen

För Sveriges del väntar även en bekant motståndare i USA, för femte världsmästerskapet i rad. Men för Gerhardsson är det första gången han ställs mot de regerande världsmästarna.

– Jag har aldrig mött USA så jag tycker det är roligt att möta nya länder. Några av tjejerna har mött de många gånger, men för mig personligen bara ”vad kul att få möta dem”.

– Vi har inte kollat så mycket på dem, men nu tilltar jobbet att titta på dem. De har bland världens bästa spelare som du säger men så har de också en bred och stor trupp. Det är sådana saker som är viktiga när man ska gå hela vägen. Det är en tung motståndare men inte omöjligt.

Tuff öppningsmatch

Om USA är välbekanta för Sverige är de två övriga lagen i gruppen desto mer okända.

– Thailand har vi inte så bra koll på. Chile är ett lag som har gjort bra resultat under året. Sydamerikanskt lag med teknik, kvickhet, snabbhet. Det kommer bli en tuff öppningsmatch, mycket känslor att hantera både för oss och Chile.

USA nöjt

Även USA:s förbundskapten Jill Ellis är nöjd med lottningen.

– Jag tycker det är en bra lottning, uppenbarligen får vi Sverige varje VM. De är en bra motståndare, det blir ett tufft test för oss, det är olika typer av lag i gruppen, men som vi förhoppningsvis är förberedda för då det är dags, säger hon till SVT Sport.

– Jag vet att de har en ny tränare, men det finns några veteraner kvar där i laget som har mycket erfarenhet, jag såg deras match mot England. De blir tuffa för oss att bryta ner. 

Är det ett misslyckande om ni inte går hela vägen och vinner VM?

– Självklart. Förväntningarna på oss är att vinna mästerskap. Vi sätter ribban väldigt högt och vi måste leverera, så enkelt är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer