Gerhardsson om Qatar: ”Det är bara sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson fördömer de hotell som inför fotbolls-VM i Qatar visat sig neka homosexuella.

– Det finns noll förståelse för att man agerar på det sättet, säger han till SVT Sport.

Och om internationella fotbollsförbundet, Fifa, vill återfå fullt förtroende, så måste organisationen redogöra för hur det gick till när Qatar fick värdskapet, säger Gerhardsson.

Fotbolls-VM i Qatar i november har varit starkt kritiserat under lång tid.

Dels har själva beslutet om att utse Qatar till värdland anklagats för att vara korrumperat, och andra delar av kritiken har handlat om landets brist på mänskliga rättigheter, gästarbetarnas arbetsförhållanden och de sharialagar som gör att bland annat homosexualitet är förbjudet.

Damlandslaget i fotboll

”Väldigt konstigt”

Internationella fotbollsförbundets hållning har varit att mästerskapet ska innebära förändring, att alla, inklusive HBTQi-personer, är välkomna, och att det är en unik möjlighet till att förena människor från olika kulturer. Men när SVT, NRK och DR granskade Fifas listade VM-hotell visade det sig att flera av dem inte tog emot homosexuella.

Något som får damernas förbundskapten Gerhardsson att reagera.

– Det är väldigt konstigt, liksom i den världen vi lever i här. Det finns noll förståelse för att man agerar på det sättet, säger han.

Gerhardsson poängterar att det var bra att det kom fram – och sedan avslöjandet har Fifa varnat de aktuella hotellen.

– Det är den här typen av undersökningar som visar på att det finns sprickor i det här systemet som de har där. Det är bara sorgligt att det är så 2022. 

Behöver ett klargörande

På många håll vacklar förtroendet till Fifa, på grund av hanteringen av VM i Qatar. Men skulle förbundet erkänna ett eventuellt misstag – och förklara vad som hänt, skulle det var en chans att återvinna delar av det, säger Gerhardsson.

– Egentligen ska man ju säga, att när man fattade beslutet för många år sedan, man hade velat sitta med då. Ibland kommer sanningen fram efter ett tag, kring hur fattade man det här beslutet, vilka människor som var med, hur diskussionerna gick till i rummet eller på mötena för att göra det här. 

Han fortsätter:

– När det gäller det förtroendet, om man nu sa att det var ett felaktigt beslut, så kan ett förtroende öka beroende på om man kan klargöra det här. I nuläget så känns det väldigt konstigt, det här beslutet, säger Gerhardsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet