Gerhardsson tvingas ta ut hemlig bruttotrupp till VM: ”Konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag ska förbundskapten Peter Gerhardsson ha skickat in sin första bruttotrupp på 50 spelare till dam-VM.Men den är hemlig, kommuniceras inte ut – och det sker sex veckor innan mästerskapets start. – Det är någonting som är konstigt för på herrsidan är det inte så. Vi förstår inte varför det ska vara så på damsidan, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Han beskriver det som ”inte speciellt svårt” och förklaringen är enkel.

– Vi har under den här perioden använt upp emot 40 spelare och sen ska du ha in lite till, förklarar han.

Däremot är det uteslutet för någon spelare att göra en kometresa under maj och bli uttagen i VM, förutsatt att man är utanför de 50 spelarna. Det är helt enkelt från de 50 namnen som Gerhardsson ska ta ut 23 till sin slutgiltiga trupp den 16 maj.

Gerhardsson: ”Vet inte vad det fyller för funktion”

Gerhardsson förstår inte varför det ser ut som det gör.

– Om vi tar ut sex målvakter och fyra blir skadade så blir det problem... Man kan säkert rätta till det så jag vet egentligen inte vad det här fyller för funktion, mer än att det administrativt ska vara någonting, säger han och fortsätter:

– Men det får (det internationella fotbollsförbundet) Fifa svara på. Du får fråga dem.

Får elva dagar färre på sig än i herr-VM

Fifas presschef Hans Hultman poängterar att systemet i sig fanns på herr-VM i fjol med.

– Det handlar om att se till så man har alla spelare registrerade, för visum och sådant, när trupperna presenteras, säger han.

Den stora skillnaden är tiden där förbundskaptenerna på herrsidan fick elva dagar till på sig – betydelsefullt när man kommer till att värdera dagsform och vilka som ska tas ut i ett mästerskap.

Hultman säger att det inte finns någon särskild förklaring till det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.