Foto: Bildbyrån.

Gerhardssons trupp till mötet med VM-värdlandet Australien

Uppdaterad
Publicerad

Peter Gerhardsson har tagit ut truppen som ska till Australien för en träningsmatch mot VM-värdlandet.

Han väljer att ställa över stjärnan Fridolina Rolfö.

– Fridolina är en spelare som jag verkligen vet var jag har och vad hon kan bidra med i det här landslaget, säger förbundskaptenen.

Sverige möter Australien på bortaplan 12 november en match som SVT1 sänder och matchen är en del i förberedelserna till nästa sommars VM som avgörs i Australien och Nya Zeeland.

I Peter Gerhardssons trupp på 23 spelare saknas Fridolina Rolfö, till vardags i Barcelona.

”Vet var jag har henne”

– För att titta på andra spelare måste man lämna någon utanför. Valet föll den här gången på Fridolina. Jag känner henne som spelare och vet var jag har henne. Man behöver se någon och då behöver någon vara hemma, säger Gerhardsson på en pressträff.

– Hade det varit tävlingslandskamp hade jag tänkt på ett annat sätt. Just på den vänsterpositionen finns många spelare som presterar bra, säger förbundskaptenen.

Förbundskaptenen är fåordig om hur Rolfö tog beskedet.

– Det är mellan henne och mig, men vi har en bra dialog. Det är mitt beslut.

Flera ändringar

Även Lyons målvakt Emma Holmgren saknas jämfört med senaste truppen.

Istället har Gerhardsson valt att plocka in Linköpings målvakt Cajsa Andersson som har två landskamper på meritlistan. Även unga Hanna Lundkvist får chansen.

Matchen spelas i Melbourne 14.45 lokal tid, 4.45 svensk tid. Gerhardsson trycker på att det är en viktig erfarenhet att vistas i den tidszonen.

– Vi lägger träningar på eftermiddagarna i Australien, för att reglera sömnen så mycket som möjligt. Reaktionen (på tidsomställningen) är individuell. Hur snabbt kan vi börja träna och hur hårt kan vi träna? När kan vi ha vår första träningslandskamp inför VM-premiären?

– Vi vill hitta det optimala inför den första matchen. Det är många saker, kost och sömn och andra förberedelser, säger han.

SE ÄVEN: Så ska Sverige gå hela vägen i fotbolls-VM – Markus Johannesson förklarar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s expert Markus Johannesson förklarar i klippet detaljerna som ska göra att Sverige kan ta guld i fotbolls-VM 2023

Truppen

Målvakter: Cajsa Andersson (Linköping), Emma Lind (Roma) Zecira Musovic (Chelsea)

Backar: Jonna Andersson (Hammarby), Nathalie Björn (Everton), Magdalena Eriksson (Chelsea), Amanda Ilestedt (PSG), Emma Kullberg (Brighton), Hanna Lundkvist (Atletico Madrid), Amanda Nildén (Juventus), Linda Sembrant (Juventus)

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl (Manchester City), Kosovare Asllani (Milan), Hanna Bennison (Everton) Stina Blackstenius (Arsenal), Rebecka Blomqvist (Wolfsburg), Lina Hurtig (Arsenal), Sofia Jakobsson (San Diego), Madelen Janogy (Hammarby), Elin Rubensson (Häcken), Johanna Rytting Kaneryd (Chelsea), Olivia Schough (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (Brighton)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.