Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundskapten Peter Gerhardsson är glad att lottningen är klar. Foto: Bildbyrån

Sverige får drömmotstånd i VM 2023

Uppdaterad
Publicerad

VM i Australien och Nya Zeeland nästa sommar.

Det här är Sveriges motståndare.

– Det är tre nationer som vi har möjlighet att besegra, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Sverige hamnade i grupp G i Fifas lottning och kommer därför att möta Italien, Argentina och Sydafrika i världsmästerskapets gruppspel.

– Det är skönt att det är klart. Då har man något att ta tag i, det är inte bara motståndet utan även spelorter och sådant, säger Peter Gerhardsson efter lottningen.

Damlandslaget i fotboll

– Och motståndet känner vi igen. Italien och Sydafrika har vi mött, men Argentina är en ny bekantskap. Det är det vanliga jobbet nu som tas till här, att scouta och se hur lagen spelar.

Det är inget mardrömsmotstånd som väntar, men förbundskaptenen vill inte gå händelserna i förväg utan fokuserar främst på premiärmatchen mot Sydafrika, som är 54:a på världsrankingen.

– Fokus ligger på första matchen. Det är den som ligger först som man måste göra ett bra resultat i för att få med sig något in i själva turneringen, säger han.

Senare lägger han till:

– Det hade kunnat bli en mer gynnsam grupp om man tittar på ranking. Nu blev det så här och det får vi fokusera på. Alla får ha sina åsikter kring det. Jag ser tre lag som vi har möjlighet att besegra, säger Gerhardsson.

Vinnaren i Sveriges grupp, grupp G, möter tvåan i grupp E i slutspelet. I grupp E hittar vi USA, Nederländerna, Vietnam och vinnaren i Playoff-grupp A (avgörs i februari 2023).

Det kan alltså bli en tuff väg i slutspelet för Sverige, om man ställs mot USA och Nederländerna redan i åttondelsfinalen.

– Det är två riktigt bra nationer som vi mött och hanterat. Men vi tar gruppen först och så ser vi till att vi har en stegrande form sen mot slutspelet.

Mästerskapet avgörs 20 juli-20 augusti sommaren 2023. Just nu är 29 lag kvalificerade, vilket innebär att tre platser återstår. Dessa tillfaller segrarna i det interkontinentala kvalspelet som avgörs i februari nästa år.

SE ÄVEN: SVT:s expert Markus Johannesson förklarar i klippet nedan detaljerna som ska göra att Sverige kan ta guld i fotbolls-VM 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s expert Markus Johannesson förklarar i klippet detaljerna som ska göra att Sverige kan ta guld i fotbolls-VM 2023

Hela lottningen

Grupp A: Nya Zeeland, Norge, Filippinerna, Schweiz,

Grupp B: Australien, Irland, Nigeria, Kanada

Grupp C: Spanien, Costa Rica, Zambia, Japan,

Grupp D: England, vinnaren i Playoff-grupp B*, Danmark, Kina

Grupp E: USA, Vietnam, Nederländerna, vinnaren i Playoff-grupp A*

Grupp F: Frankrike, Jamaica, Brasilien, vinnaren i Playoff-grupp C*

Grupp G: Sverige, Sydafrika, Italien, Argentina

Grupp H: Tyskland, Marocko, Colombia, Sydkorea

Playoff-grupperna:

A) Portugal, Kamerun, Thailand

B) Chile, Haiti, Senegal

C) Taiwan, Papua Nya Guinea, Paraguay, Panama

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet