Gif Sundsvall tillbaka i allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Gif Sundsvall får lov att fira.

Efter 1-1 hemma mot Öster landar laget den andra av två direktbiljetter från superettan till allsvenskan.

– Jag är otroligt stolt. Det är stort för mig och stort för Sundsvall., säger klubbens tränare Henrik Åhnstrand, 42, med tårar i ögonen till Discovery+.

David Myrestam, 34, gjorde sin sista match i karriären och fick fira på bästa tänkbara sätt.

– Känslosamt, men otroligt härligt, säger Myrestam, med över 200 matcher för klubben, med knarrande röst till Discovery+.

– Jag kunde inte fått ett bättre avslut såklart. Det är jobbigt att sluta. Men det är helt fantastiskt.

En poäng räckte

Målskytten Erik Andersson hyllar laget efteråt.

– Det känns fantastiskt, det är det här vi har strävat efter hela säsongen, säger målskytten Erik Andersson till SVT Sport.

– Vi är ett jävligt bra lag. Vi jobbar hårt för varandra och är svåra att göra mål på. Det är en bra blandning av rutinerade spelare och yngre duktiga talanger.

På förhand visste laget om att en poäng skulle räcka för att säkra ett avancemang.

”Gifffarna” fick dock sämsta tänkbara start.

Öster tog, via Nicholas Mortensen, ledningen efter blott 16 minuters spel då målskytten serverats av Alex Hauksson.

Men Sundsvall vägrade förlora och replikerade med en kvittering i 38:e minuten. Pontus Engblom, med en målnäsa som heter duga, hittade fram till Erik Andersson som kunde lägga in 1-1.

Tillbaka efter två år

Efter ungefär en timmes spel fick sedan Östers John Stenberg rött kort. Spelaren åkte på en målchansutvisning och Sundsvall fick avsluta matchen i numerärt överläge.

Tillställningen slutade till slut oavgjort och Sundsvall gör därmed Värnamo, som sedan tidigare är klart för allsvenskan efter att ha tagit första platsen, sällskap.

Sundsvall spelade senast i allsvenskan 2019.

Falkenberg och Vasalund åker ur

Under lördagen blev det också klart att Falkenberg och Vasalund åker ur superettan. Falkenberg, som åkte ur allsvenskan i fjol, blir därmed nedflyttade för andra året i rad.

Superettan

GIF Sundsvall logo

GIF Sundsvall

1 - 1

Östers IF logo

Östers IF

NP3 Arena, Sundsvall
Publik: 6107
Domare: Adi Aganovic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.