Göteborg-AIK ställs in efter matchfixningsförsök

Det allsvenska toppmötet mellan IFK Göteborg och AIK i kväll ställs in på grund av matchfixningsförsök, uppger Svenska Fotbollförbundet. – Någon försöker förstöra vår fina fotboll, säger SvFF:s Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

SvFF skriver på sin hemsida att en AIK-spelare i tisdags uppvaktades av en misstänkt matchfixare som erbjöd en stor summa pengar för att spelaren i fråga skulle underprestera i kvällens match. Någon form av hot ska även ha framförts till AIK-spelaren.

– Man är otroligt besviken och man blir förbannad rent ut sagt. Någon försöker förstöra vår fina fotboll, och då måste vi agera och inte bara reagera, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare till SVT Sport.

– Själva grunden för det vi håller på med är att det ska avgöras på sportsliga grunder, fortsätter Sjöstrand.

IFK-ordförande stödjer beslutet

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson ställer sig bakom beslutet att ställa in matchen.

– Jag har stor förståelse för att de fattar det här beslutet. Det här med spel och hot är ett gissel för hela idrottsrörelsen, det är inte bara fotbollen som drabbas utan hela idrottsrörelsen och de värderingar som vi står för, säger han till TT.

Andersson fick den första informationen i morse.

– Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ringde mig och informerade om att tävlingskommittén skulle titta på det här och att det med stor sannolikhet skulle föreslå att matchen ställs in, berättar han.

Oklart när matchen spelas

SVT Sport har varit i kontakt med förbunden som inte vill kommentera händelsen förrän på presskonferensen.

– Vi blev ganska nyligen informerade, så vi får se hur vi ska hantera det här, säger IFK Göteborgs pressansvarige Ulf Jörnvik. 

Det är inte bestämt när matchen mellan IFK Göteborg och AIK ska spelas.

– Tanken är att tillsammans med IFK Göteborg hitta ett lämpligt datum, säger Björn Wesström, sportchef i AIK.

Fakta: Tidigare misstänkta läggmatcher

Visa

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.

2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.

September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013–: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.

Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer