Foto: Bildbyrån

Vändningen: Göteborg FC satsar vidare

Uppdaterad
Publicerad

För två dagar sedan meddelande damallsvenska mästarlaget Göteborg FC att de lägger ned sin elitverksamhet.

Nu kommer en helomvändning.

Klubben kommer att spela i damallsvenskan 2021 och delta i Champions League till hösten.

Under torsdag förmiddag hölls ett möte där ordföranden Peter Bronsman samt spelare och ledare i Göteborg FC deltog.

Strax före klockan 12.00 skickades sedan ut ett pressmeddelande om att det blir damallsvensk fotboll i Göteborg även 2021 – och hopp om en utökad elitsatsning.

”Till vår stora glädje och tacksamhet har det kommit ett positivt gensvar från ett par föreningar om att utveckla damfotbollen i Göteborg i ett nära samarbete oss emellan. Vi kommer utan dröjsmål att sätta oss med de aktuella föreningarna och diskutera detta. Vår ambition är att ha en lösning klar under våren”, skriver klubben.

Enligt Sportbladets uppgifter är ett samarbete med Häcken nära.

KLIPP: Tidslinje: Från guld till nedläggning – och vändningen

Överraskades av gensvaret

Att det blev så kraftiga reaktioner på beslutet att lägga ner elitverksamheten hade de inte väntat sig.

”Vad vi inte förväntade oss var det stora, överväldigande och positiva intresset från privatpersoner, företag och fotbollsföreningar för att behålla föreningens elitverksamhet. Vi överraskades av att så många klev fram och visade vilja att hjälpa till att finna lösningar för att behålla en elitverksamhet för damfotbollen i Göteborg”.

Målet att Göteborg FC behöver integreras med en större organisation står dock fast.

– Genom att ha en intention till ett nära samarbete med en etablerad förening hoppas vi kunna ge damfotbollen i vårt område de bästa förutsättningarna att utvecklas under lång tid, säger föreningens ordförande Peter Bronsman i ett uttalande.

Storsponsorn: ”Extremt lycklig”

Nils Wiberg, ordförande hos storsponsorn Prioritet Finans, som var lycklig efter beskedet.

– De stora, stora segrarna här är damerna och att svensk damfotboll får ha kvar ett storlag. Göteborgarna älskar fotboll. Därför är jag extremt lycklig att vi fortsätter ha elitsatsning här, säger han till SVT Sport.

KLIPP: Se när Göteborg FC firar klubbens första SM-guld (7 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.