Göteborg FC siktar på att korttidspermittera spelare. Foto: Bildbyrån

Göteborg FC vill permittera sina spelare

Uppdaterad
Publicerad

De damallsvenska klubbarna går miste om stora intäkter då säsongen skjuts upp på grund av coronaviruset. Då vill Göteborg FC korttidsspermittera sina spelare på halvtid. Ordförande Peter Bronsman tycker att idrottsklubbar inte prioriteras.
– Problemet är att idrotten alltid kommer i andra hand. Det får det inte göra längre, säger han till SVT Sport.

Han menar att idrottsklubbar ska ses som vilket företag som helst och därför omfattas av regeringens nya system för korttidspermittering.

– Alla lag är som företag. Det är inga konstigheter. Men historiskt sett tänker man att fotboll är något man spelar och så råkar man vinna, men det var på 40-talet. Nu är de flesta idrottslag på elitnivå som vilket företag som helst, säger Bronsman och forsätter:

– Vår träning är vår tillverkning och intäkterna kommer då vi spelar matcher. Då regeringen går ut och säger att vi inte får spela matcher, vilket vi självfallet förstår, så är det enkelt. Då kommer vi att korttidspermittera våra spelare på 60 procent och söka de pengarna av Tillväxtverket.

Man är just nu mitt inne i processen för att kunna permittera.

– Det är så pass nytt så det finns ingen ansökningshandling än. Jag kämpar för att idrotten ska ha samma rättigheter som vilket företag som helst. Om det till exempel händer något på en stor skidanläggning där man är säsongsanställd så är det ingen som ifrågasätter, men så fort det är en idrottsklubb så kommer det många frågetecken. Jag har gett mig fan på att jag ska sudda ut dem nu. Nu får det vara slut, säger Bronsman.

Klubbens landslagsspelare Rebecka Blomqvist vet inte så mycket om situationen än.

– Vi får information löpande och vi får nog veta då det är klart. Jag vet inte riktigt vad det skulle innebära. Jag hoppas att de löser det på bästa sätt och att vi ser till det bästa för alla i den här situationen.

Även andra klubbar har öppnat för möjligheten. Bland annat ishockeyns Linköping HC och handbollsjätten IFK Kristianstad.

KLIPP: Så funkar förslaget om korttidspermittering – förklarat på 60 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer