Julia Zigiotti Olme, Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund jublar tillsammans. Foto: Bildbyrån.

Göteborgs angenäma problem – måste bänka en stjärnanfallare

Uppdaterad
Publicerad

Två år i rad har Göteborg slutat tvåa i damallsvenskan.

I år jagar klubben sitt första SM-guld – där den målmedvetna anfallstrion slåss om två platser i startelvan.

– Vi spelar med två forwards och då är det så det är, säger Pauline Hammarlund till SVT Sport.

Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist och Stina Blackstenius är tre spelare som det senaste året har varit uttagna till landslaget.

I klubblaget, Göteborg, finns det bara plats för två av dem på planen samtidigt – eftersom lagets spelsystem bara tillåter två anfallare.

– Man vet om den här konkurrenssituationen och alla vill spela så mycket som möjligt. Men jag tror det kommer göra oss bättre och det är utvecklande att veta att den konkurrensen finns, då blir vi bättre, säger Stina Blackstenius.

– Det känns som satt vi verkligen hjälper varandra och använder konkurrenssituationen till något positivt, säger Blomqvist.

”Det är bevisat”

Hammarlund och Blomqvist spelade i Göteborg i fjol och stod sammanlagt för 23 mål. Stina Blackstenius stod för nio fullträffar i Linköping och nu återfinns de alla i samma förening, och kan bli avgörande i guldstriden i november.

– Det är bevisat att om man ska gå långt behöver man en bred trupp, kanske lite extra i år. Att ha konkurrens på alla positioner ser jag bara som positivt i år, säger Hammarlund.

Rebecka Blomqvist är yngst i trion och den som tagit störst kliven dom senaste åren. Två år i rad har hon slutat tvåa i skytteligan, 13 mål i fjol, och nu siktar hon på att hamna i toppen i såväl damallsvenskan som skytteligan.

– Ja, det är klart. Jag vill bidra med poäng och mål till laget.

En skada har stört Blackstenius

Stina Blackstenius är kanske den vassaste värvningen i damallsvenskan den här säsongen. En skada har dock bidragit till att hon varit bänkad i de två inledande matcherna.

– Dels vill man vara på planen och hjälpa till men någonstans handlar det om vad vi gör som lag. När jag startar på bänken så gäller det att acceptera det och göra vad man kan för att pusha laget framåt, säger Blackstenius.

Om de är seriens bästa anfallstrio får vi veta senare i höst.

Vi får väl se framåt november. Men skulle vi stå där med guldet får jag nog säga att vi är det, säger Hammarlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.