Granqvists kritik efter Fischers brandtal: ”Det är orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

I går vann Nilla Fischer Diamantbollen och höll ett starkt tal om jämställdhet där hon bad männen att ”komma in i matchen”. Herrlandslagets kapten Andreas Granqvist tycker inte att kritiken är befogad.

– Det är orättvist. Känns som att man drar alla över en kam. Vi har gjort det vi kan men får ändå skit, säger han till SVT Sport.

Andreas Granqvist berättar att herrlandslaget gått ner rejält i ersättning för att minska de ekonomiska klyftorna mellan de svenska herr- och damlandslaget.

– Jag står också för jämställdhet och har fru och två döttrar hemma, jag tycker att det är lite orättvist att dra alla över en kam. Vi har gjort det vi kan och skrev nyss på ett nytt avtal där vi gick ner rejält i ersättning men det har tydligen inte kommit ut, säger Andreas Granqvist till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

”Är väl förbundets fel”

Den svenska kaptenen vill inte gå in närmare på det nya avtalet.

– Jag får inte berätta, det är ett avtal men vi har sänkt oss rejält för att damerna ska få ett bättre avtal. Det är väl förbundets fel att det inte har kommit ut. Jag är trött på det, det dyker upp på varje samling och vi får skit för det när det kanske är förbundet som borde få det.

Det var på Fotbollsgalan i går som Nilla Fischer, för första gången, vann Diamantbollen. I sitt tal efteråt pratade hon om jämställdheten.

– Orättvisa gör ont. Hade jag stått här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle aldrig jag oroa mig ekonomiskt igen, inte mina barn heller. Vi spelar för att vi älskar sporten, vi spelar för livet. Därför vill jag sägs till er tjejer: sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld. Vi är värda så mycket mer, sa Fischer och fortsatte:

– Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: we have no more fucks to give. Tack!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet