Magnus Erlingmark från Spelarföreningen berättar att man jobbar för en föräldrapolicy även på herrsidan. Foto: Bildbyrån

Spelarfacket: Jobbar för föräldrapolicy även på herrsidan

Publicerad

Svensk damfotboll kommer ha en graviditets- och föräldrapolicy i det kommande kollektivavtalet.

Nu berättar Spelarföreningen för SVT Sport att man vill införa samma policy i allsvenskan och superettan.

– Att ta hand om ett barn är ju ett lika stort ansvar för både killar och tjejer, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare på Spelarföreningen, till SVT Sport. 

I det kommande kollektivavtalet i damallsvenskan, som drar ut på tiden, kommer det finns en ny graviditets- och föräldrapolicy.

Magnus Erlingmark, som är generalsekreterare i den fackliga intresseorganisationen Spelarföreningen, vill inte gå in på några detaljer innan kollektivavtalet är klart men berättar att det främst handlar om sätt att underlätta vardagen för elitfotbollsspelare som har barn.

– Är du till exempel ensamstående och ska åka på en bortamatch, vad finns det då för möjlighet att ta med sig barnet eller att få hjälp och stöd på annat sätt?

Bara 3 procent av spelarna i damallsvenskan har barn

Förhoppningen är att policyn ska kunna användas även hos herrspelarna.

– Vi har bara filat på policyn men i grunden vill vi ha den för att skapa bättre möjligheter för att kunna skaffa barn parallellt med fotbollskarriären. Att ta hand om ett barn är ju ett lika stort ansvar för både killar och tjejer, säger Erlingmark.

Upplever du att det funnits någon efterfrågan på den här policyn hos herrspelare?

– Nej, det kan jag inte säga direkt. I vissa fall kanske men det är ganska sällsynt.

En undersökning från Unionen visar att 51 procent av herrspelarna i allsvenskan och landslaget var föräldrar medan motsvarande siffra bland damspelare var 3 procent.

Inte haft kontakt med Sef

Det herrallsvenska kollektivavtal som just nu gäller behandlar inte frågan. Avtalet kan omförhandlas en gång om året och löper kontinuerligt tills någon begär att få ändra det.

Än så länge har Spelarföreningen inte varit i kontakt med Svensk elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan.

– Nej, det har vi inte haft än utan det är något som vi kommer att ta framöver.

När blir det?

– En ny kollektivavtalsförhandling kan komma ifråga om ett år igen. Men det är klart att man inte behöver koppla det här direkt till kollektivavtalet utan det blir väl en diskussion för att se hur man tycker och tänker i de här frågorna redan i ett tidigare skede.

ARKIV: Svensk graviditets- och föräldrapolicy drar ut på tiden (19/5)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svensk graviditets- och föräldrapolicy drar ut på tiden

En undersökning från 2019 om jämställdhetmellan manliga och kvinnliga elitfotbollsspelare, utförd av Novus på uppdrag av Unionen.
Målgruppen för undersökningen var fotbollsspelare i landslaget och dam- och herrallsvenskan som var medlemmar i antingen Unionen eller Spelarföreningen. Totalt genomfördes 136 intervjuer med 76 damspelare och 59 herrspelare. Intervjuerna
genomfördes per telefon och via webbenkät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer