Foto: Bildbyrån

Efter EM-kraschen – går ut och ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

En Greenpeace-aktivist kraschlandade på planen precis före stormötet mellan Frankrike och Tyskland skulle sparka i gång i fotbolls-EM.

Två personer har förts till sjukhus.”Tyvärr gick inte allt enligt plan”, skriver Greenpeace på Twitter.

Aktivisten flög in över Allianz Arena i München på tisdagskvällen och tappade kontrollen över sin motordrivna paraglider när han krokade i tv-kablar och kraschade in i läktaren. Han landade sedan i gräset vid den franska avbytarbänken där han kunde gripas av polis.

Enligt den tyska polisen har åtminstone två personer fått huvudskador i samband med kraschen och båda har förts till sjukhus, men det är oklart hur allvarligt läget är.

Fotbolls-EM

– Münchenpolisen har noll förståelse för politiska handlingar som sätter liv i fara, säger en presstalesperson.

I ett uttalande säger det europeiska fotbollsförbundet Uefa: ”Den här obetänksamma handlingen – som kunde fått allvarliga konsekvenser för ett stort antal människor på plats – skadade flera personer som nu är på sjukhus och myndigheter kommer att vidta nödvändiga åtgärder.

”Aktivisten protesterade mot biltillverkaren Volkswagen, en av sponsorerna till fotbolls-EM, förklarade Greenpeace i ett inlägg på Twitter

Aktivistorganisationen skriver vidare att syftet inte varit att skada någon. ”Den här protesten var aldrig menad att avbryta matchen eller skada människor. Vi hoppas att alla är okej och att ingen är allvarligt skadad”.

ARKIV: Här flyger aktivisten in på plan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet