Kulusevski bäst i Italien – en i mängden i Vällingby

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör du när du blir utnämnd till decembers bäste spelare i Serie A? Lirar boll med vännerna i Vällingby, förstås.

Dejan Kulusevski har tagit Italien med storm. Hemma i Sverige berättar han för SVT Sport om framgångarna, framtiden och fotbollsfamiljen.

– Det som håller på att hända är stort, säger han.

När musiken går i gång och bollen rullar är det femton, tjugo grabbar som jagar den. I det stora tältet på Grimsta IP i Vällingby kryllar det av vänner, virtuoser och vinnarskallar.

På mittfältet dikterar Mark Gorgos tempot, precis som i ungdomslaget i Fiorentina. På topp stångas Joel Asoro, utlånad från Swansea till Groningen, och här finns Serge-Junior Martinsson Ngouali från Hammarby.

I stormens öga? Där står Dejan Kulusevski, 19, med vänsterfoten på en boll. För ett år sedan var han på sätt och vis en i mängden när han kom hem till Stockholms västra förorter och lirade boll med vännerna. Skillnaden nu är det som hänt på vägen hit.

Hösten har varit hysterisk för den offensive kreatören, född 2000 med rötter i Nordmakedonien. Foten, fysiken och finessen har burit honom hela vägen till svenska landslaget, och juvelen i framgångskronan blev priset som decembers bäste spelare i Serie A, före Cristiano Ronaldo.

– Det är många olika faktorer som lett till det. Jag har hittat ett lag som passar mig perfekt, en tränare och lagkamrater som tror på mig. På ett sätt känns det inte som värsta grejen. Jag tränade mycket med Atalantas a-lag förra året och kände att jag höll på denna nivå. Nu har jag kommit till ett lag där jag fått speltid och tagit chansen. Men självklart är jag väldigt glad över hur det har gått, säger han till SVT Sport.

”Då tar jag ett beslut”

Kulusevski är utlånad från Atalanta till Parma och efter fyra mål och sju assist har storklubbarna ställt sig i intressekön. Det talas om Manchester City och Inter, om Juventus och Liverpool, men hittills sitter han lugnt i båten.

– När man tänker på framtiden glömmer man nuet. Jag tänker på att bli bättre i dag än i går. Vad som händer i framtiden vet jag absolut inte. Jag fokuserar på att bli bättre och i slutet av säsongen tar jag ett beslut, säger 19-åringen.

Han resonerar även kring varför han valde Sverige och inte Nordmakedonien på landslagsnivå.

– Om jag hade kunnat spela för båda hade jag gjort det, men det kan jag tyvärr inte. Det var mer naturligt att välja Sverige. Jag är född och uppvuxen här, och det är ju hit jag kommer på min ledighet för att träffa kompisarna, säger Kulusevski och utvecklar:

– Här handlar det om att träffa varandra och göra det vi älskar. Det är fantastiska grabbar som jag har vuxit upp, tränat och krigat med. Vi pratar varje dag, frågar hur det går på träningarna. Vi hjälper varandra då det kan vara svårt att bo ensam. Jag är väldigt tacksam att jag har dem.

Fler utlandsproffs

Kulusevski blickar ut över gänget som kallar sig ”Big Fam”. 19-årige Gorgos, hemma från Florens över jul, är en box-till-box-mittfältare som tillhörde AIK och BP innan utlandsäventyret startade.

– Jag har lärt mig ta ansvar, laga mat, vara professionell hela tiden – och så kommer man tillbaka till den här fotbollsfamiljen, säger Gorgos och gör en gest mot Kulusevski:

– Jag är inte förvånad över Dejans framgångar. Jag har spelat med honom sedan jag var liten och redan då visste man att han inte har några gränser, att han kan nå den högsta nivån.

En som skriver under på det är 20-årige Asoro, som öser beröm över Sveriges just nu hetaste fotbollsspelare.

– Jag har inga ord. Vi har väntat på det här så länge. Vi alla här i Grimsta har snackat om att det kommer smälla för Dejan. Du ser vad som händer nu. Han gör kaos. Om han är nye Zlatan? Nej, han är Dejan.

”Allt lönar sig nu”

Asoro själv har bytt brittisk mot holländsk fotboll och börjar finna sig tillrätta i den nya miljön. Han har gjort en handfull U21-landskamper, men fokus ligger just nu på klubblaget.

– Jag spelade ingenting i början, men ju längre säsongen led desto fler minuter fick jag. Jag har flyttat mycket trots min unga ålder, men nu är jag i Holland och spelar en typ av fotboll som är bra för unga spelare, säger han.

Därefter joggar Asoro tillbaka till klungan som med blixtrande kombinationer hittar varandra i en possession-övning, där det handlar om att hålla bollen inom laget med så många passningar som möjligt.

Musiken är fortfarande i gång när gänget varvar ner timmen därpå. Gorgos har dikterat tempot, Asoro stångats på topp och med vänsterfoten som vapen har Dejan Kulusevski spelat med vännerna som han spelar i Serie A – enkelt, elegant, effektivt och hela tiden steget före i tanken.

– Allt jobb jag har lagt ner lönar sig nu. Det som håller på att hända är stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.