Snart kan Lionel Messi vara tillbaka på träningsanläggningen igen. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Grönt ljus för att virustesta La Liga-spelare

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens idrottsdepartement ger grönt ljus till La Ligas planer på att testa sina spelare för coronaviruset innan de återvänder till träning, rapporterar Reuters.

Enligt en källa till AFP inleds testerna nästa vecka.

Idrottare i Spanien har inte kunnat träna någon annanstans än hemma sedan början av mars på grund av coronapandemin som stängt ner landet.

Men premiärministern Pedro Sanchez meddelade nyligen att fotbollsspelarna från och med nästa vecka kan få börja med individuell träning på klubbarnas anläggningar.

Då kommer också La Liga att inleda provtagningar av spelare för att se om de bär på det nya coronaviruset, säger en källa inom La Liga till AFP.

Efter att en spelare testats negativt ska den kunna återuppta individuell träning inom 48 timmar. Det är en del av avtrappningsfasen som ska ta spelarna från individuell träning till träning i små grupper och slutligen till normal gruppträning. Hela processen väntas ta runt en månad.

Hoppas på spel i juni

Medan Frankrike meddelat att fotbollssäsongen i landet är över, och att PSG blir mästare, har alla större idrottsinstitutioner i Spanien, inklusive regeringens idrottsdepartement, låtit övertygade om att säsongen ska återupptas.

– Jag hoppas att vi kan börja spela i juni. Vi har fram till den 28 juni på oss, sade La Ligas ordförande Javier Tebas till tv-kanalen Movistar i tisdags.

Det har tidigare förkommit uppgifter i medier om att spelarna, när de får börja träna på anläggningen, ska komma ombytta och bära munskydd och handskar.

ARKIV: Uefa-presidenten: ”Världen kommer inte vara densamma” (5 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.