Foto: SVT Sport.

Grupp för grupp – en genomgång inför VM

Uppdaterad
Publicerad

VM är nära. Festen kan snart börja.
Här dyker vi in i alla åtta grupper för att bli lite klokare innan bollen rullar.

Grupp A

Ryssland
Egypten
Uruguay
Saudiarabien

Kommentar: Ryssland är sämre än på länge, men gruppen överkomlig. Allt annat än avancemang kommer att betraktas som ett misslyckande. Det finns inga ursäkter. Åttondelen är målet. Samtidigt hoppas 99 miljoner egyptier att Mohamed Salah vinner kampen mot klockan, och betydligt färre uruguayaner litar på sin defensiv och firma Cavani-Suarez på topp. Saudiarabien brukar ha svårt att hävda sig i dessa sammanhang.
 

Grupp B

Spanien
Portugal
Iran
Marocko

Kommentar: I en tid där världen snurrar snabbare är känslan att fotbollsälskare törstar efter nya vinnare, nya mästare. Kan det vara anledningen till att Spanien är lite bortsedda? Här finns ju en trupp som kan knocka Europa-kungarna från Portugal, Ghoddos och hans grabbar, Medhi Benatias marockanska mannar och egentligen allt motstånd som står i vägen. Å andra sidan: Skrällvarning på Marocko, Portugal har Ronaldo och Iran en försvarsfästning som står stadig.

Grupp C

Frankrike
Peru
Danmark
Australien

Kommentar: Spelare i rätt ålder, kvalitet och kvantitet, offensiv och defensiv. Fransmännen har alla ingredienser för att koka ihop en framgångssoppa i sommar. Den här gruppen ska man städa av, och förmodligen får man sällskap av Danmark. En enastående Eriksen visar vägen, medan Peru jublar över att lagkapten Guerrero är spelklar. Australien får även den här gången lita på att Tim Cahill lyfter mot molnen och prickar rätt med huvudet.

Grupp D

Argentina
Kroatien
Island
Nigeria

Kommentar: Hur kan ett landslag med så många gnistrande anfallspärlor vara beroende av en enda? Tja, det rör ju sig om Lionel Messi. Fotbollsfenomenet kan på egen hand föra Argentina till guld och kröna sig själv till tidernas bäste spelare – men om det finns en ”Dödens grupp” är det ju denna. Kroatien kommer till spel med ett av världens absolut bästa mittfält, Island vill lägga ytterligare en tegelsten på sitt drömbygge från EM och Nigeria betraktades som lottningspott fyras svåraste motstånd.

Grupp E

Brasilien
Serbien
Schweiz
Costa Rica

Kommentar: Att vara eller icke vara – det är frågan för Neymar. Tiden börjar bli knapp, men oavsett om han hinner tillbaka i form efter skadan är Brasilien redo för guldstrid. De gulgröna massakrerade sin kvalgrupp, svämmar över av individuell briljans och ska inte sjabbla bort avancemanget här. Schweiz är svårspelade, svårslagna, och Serbien kan slå alla men förlora mot alla. Costa Rica? VM 2014 blev en saga. Här lär verkligheten komma ikapp.

Grupp F

Tyskland
Mexiko
Sverige
Sydkorea

Kommentar: Laget före jaget? Jo, det är Sveriges nyckel för att låsa upp åttondelsporten. Mexiko brukar göra det – ta sig vidare från gruppen i ett VM. ”Blågult” får se upp med mexikanerna, men också med Sydkorea och Heung-Min Son. Stora, starka Tyskland rycker på axlarna och vet att de kan skicka ut två startelvor som är nästan lika bra. Löws lirare ska leka hem den här gruppen, men bakom är det öppet. Väldigt öppet.

Grupp G

Belgien
England
Tunisien
Panama

Kommentar: Är Tunisien på tunn is igen? Visst känns det så. Nordafrikanernas chanser är inte obefintliga, men Belgien och England bör enkelt boka varsin biljett till nästa hållplats. Belgarna har lämnat Radja Nainggolan hemma. Det säger ganska mycket om förbundskapten Martinez, men också en hel del om truppens bredd. Engelsmännen litar på Harry Kane som spjutspets, medan Panama är en debutant utan förväntningar – och utan tillräckligt med kraft för att rubba de andra.

Grupp H

Polen
Colombia
Japan
Senegal

Kommentar: Vissa gillar EM mer än VM. Andra hänvisar till den här gruppen. Fyra fotbollskulturer möts, alla från varsin världsdel. Polen kommer med ett malande målmaskineri, Colombia med svindlande, sydamerikanska fötter. Senegal ger bollen till Sadio Mané för fart och flärd, och Japan håller sig till disciplin och hårt arbete, kryddat med lite kreativitet. Vartenda lag har god chans att vinna gruppen. Vartenda lag kan sluta sist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer