Grzelak: ”Dröm som går i uppfyllelse”

Uppdaterad
Publicerad

Bartosz Grzelak är AIK:s nya tränare.

Det blev klart under fredagen.

– När jag fick beskedet kändes det riktigt häftigt, säger han till SVT Sport.

Bartosz Grzelak är den som tar över som huvudtränare för AIK efter att Rikard Norling fick sparken tidigare i veckan.

– Det är någonstans en dröm som går i uppfyllelse att få träna AIK. När jag fick beskedet att de valt mig så kändes det riktigt häftigt, säger han till SVT Sport.

Han kommer närmast från jobbet som assisterande tränare i U21-landslaget och har även varit i IK Frej Täby under tio år. Men det är inget nytt ansikte i AIK. Grzelak har varit i klubben både som spelare och som assisterande tränare 2018, något han tror gjorde skillnad nu.

– Jag tror säkert det påverkar att jag varit i AIK tidigare. AIK vet vad jag går för och jag vet vad AIK är för klubb. Jag är en tränare som uppmuntrar spelarna att höja sin högsta nivå, våga göra misstag och lära sig av dem, säger han.

Vill inte avslöja spelsättet

AIK:s man-man-försvar har varit omdiskuterat under hela säsongen, men hur laget ska spela framöver är han hemlighetsfull kring.

– Mitt sätt är att försöka skapa en trygghet med att vi gör det enkla på ett bra sätt. Sen vad det gäller formation, det behåller jag för snacket med spelare och ledare. Men jag tycker att dynamiken i truppen är superbra och det är en bra mix av unga talangfulla spelare och spelare med mer erfarenhet.

Grzelak slängs rakt in i hetluften och kommer leda laget redan på söndag borta mot Kalmar.

– Det viktigaste är att vi gör en bra träning imorgon, förberedelser är A och O. Sedan att vi känner att vi får till en riktningsförändring och att vi lämnar den matchen och känner att vi har något nytt på gång, säger han.

Kontraktet med AIK sträcker sig till och med 31 december 2022.

Bartosz Grzelak

Ålder: 41 år.

Född: Stettin, Polen.

Bor: Sollentuna.

Klubbar (tränare): IK Frej (assisterande 2009–2011, huvudtränare 2012–2017), AIK (assisterande 2017–2018, huvudtränare 2020–). Assisterande förbundskapten i Sveriges U21-landslag (2019–2020).

Klubbar (spelare): Vasalund, Brommapojkarna, AIK, Vallentuna, Nybergsund, IK Frej, Valsta Syrianska. ”Bartosz tränade också med Chelsea innan tiden i AIK och i italienska Parma samt polska Legia Warszawa efter sin tid i Gnaget”, skriver AIK på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.