Bartosz Grzelak har tidigare varit assisterande till Norling Foto: Bildbyrån

Officiellt: Bartosz Grzelak tar över AIK

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Bartosz Grzelak, 41, tar över som ny huvudtränare i AIK. Det bekräftar klubben på sin hemsida.

Det är nu klart att 41-årige Bartosz Grzelak blir ny huvudtränare för AIK, detta efter att Rikard Norling i måndags fått lämna klubben. Detta meddelar klubben nu på sin hemsida.

Den svensk-polske tränaren är ett välbekant ansikte inom AIK-kretsar då han var assisterande tränare till Rikard Norling under guldåret 2018. Han har även tidigare spelat i klubben och sportchef Henrik Jurelius är glad att ny tränare är på plats.

– Det har varit den tuffaste veckan i mitt vuxna liv. Vi tror att Bartosz är bäst lämpad för att hjälpa AIK på kortsikt och även på långsikt. Det viktigaste just nu är att gjuta mod i gruppen och att ta ett steg i taget, sen tar vi resten, säger han på en presskonferens.

Bartosz Grzelak kommer närmast från U21-landslaget där han var assisterande tränare till Roland Nilsson.

”Oerhört stolt över uppdraget”

Huvuddelen av sin tränarkarriär har han dock spenderat i IK Frej Täby där han under tio år var med på resan från division 2 till superettan. AIK sparkade sin tränare Rikard Norling i måndags efter en svag inledning av säsongen.

Grzelak om sitt nya tränaruppdrag:

– Det gick väldigt snabbt, från det att AIK meddelade att de gått vidare med mitt namn i processen. Det var ingen tvekan, det finns bara ett svar när AIK ringer. Det första jag vill göra är att prata med ledare som varit här och spelarna för att hitta en identitet för vårt lag. Vad står vi för och vad vill vi känna efter en match, säger han på presskonferensen.

Grzelaks har skrivit kontrakt med AIK till och med 31 december 2022 och hans första match som ny huvudtränare blir mot Kalmar på söndag.

KLIPP: Experterna om Norlings ersättare (27 juli 2020)

Bartosz Grzelak

Ålder: 41 år.

Född: Stettin, Polen.

Bor: Sollentuna.

Klubbar (tränare): IK Frej (assisterande 2009–2011, huvudtränare 2012–2017), AIK (assisterande 2017–2018, huvudtränare 2020–). Assisterande förbundskapten i Sveriges U21-landslag (2019–2020).

Klubbar (spelare): Vasalund, Brommapojkarna, AIK, Vallentuna, Nybergsund, IK Frej, Valsta Syrianska. ”Bartosz tränade också med Chelsea innan tiden i AIK och i italienska Parma samt polska Legia Warszawa efter sin tid i Gnaget”, skriver AIK på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.