Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbolls-EM – här är allt du behöver veta

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM kickar igång när värdnationen Nederländerna möter Norge den 16 juli. Ska EM-giganten Tyskland, som vunnit sex raka mästerskap ta ytterligare en triumf? Eller är det upplagt för ett tronbyte? Rent av ett blågult sådant? Här är allt du behöver veta inför avspark.

Länderna

För första gången deltar 16 länder. Fyra grupper med fyra lag i varje, ettan och tvåan tar sig vidare till slutspel.

Klicka på länderna för mer fakta om lagen, land för land.

Vinnarna

Tyskland är regerande mästare. I Sverige-EM 2013 finalslog tyskorna Norge med 1-0 på Friends Arena i Solna. Matchvinnare då var Rosengårdsspelaren Anja Mittag.

Finalsegern var den åttonde i ordningen för Tyskland. Faktum är att vi måste gå bak så långt som till 1993 för att hitta en annan EM-mästare då Norge tog hem titeln.

Sverige har vunnit EM en gång, i turneringens vagga 1984. Pia Sundhage hade redan då en viktig roll – som spelare och målgörare. Men den gången hade turneringen bara fyra deltagande länder och var uppbyggd efter ett play off-system.

Profilerna

Den europeiska fotbollen är starkare än på länge. Tyskorna är inte längre ensamma favoriter. Frankrike, England och kanske även Sverige är med och utmanar på allvar. Uppstickare är Spanien (som vann Algarve Cup, där Sverige slutade sjua), Norge och hemmanationen Nederländerna.

Här är ett par spelare att hålla extra koll på:

  • Dzsenifer Marozsán, 25 år, Tyskland. Kapten för det tyska landslaget. Utvald till franska ligans bästa spelare efter ett succéartat år i Lyon. Mittfältsmotor med ett livsfarligt distansskott.
  • Wendie Renard, 26 år, Frankrike. Ytterligare en landslagskapten. Styr franska lagets starka defensiv. Tar plats i världselvan år efter år. Stark i luftrummet och farlig vid fasta situationer.
  • Vivianne Miedema, 20 år, Nederländerna. Gjorde flest mål under den gångna säsongen i Champions League med Bayern München. Hon har nyss skrivit nytt kontrakt med Arsenal och är en vass avslutare. 34 fullträffar på 42 försök i landslagströjan för 20-åringen.
  • Ada Hegerberg, 21 år, Norge. Tvåfaldig CL-vinnare och utnämnd till Europas bästa spelare. Lyonanfallaren har också ett EM-silver på sitt CV. En medalj hon var med och vann som 17-åring.
  • Hedvig Lindahl, 34 år, Sverige. Seglade upp i den absoluta världseliten efter ett nästintill felfritt OS. Tung mästerskapsrutin och ett lugn som en målvakt av världsklass behöver. Stark i luftrummet.

Andra att hålla koll på: Jennifer Hermoso (Spanien), Lucy Bronze (England), Pernille Harder (Danmark), Vanessa Bernauer (Schwiez), Sara Björk Gunnarsdottir (Island), Tessa Wullaert (Belgien), Claudia Neto (Portugal), Ilaria Mauro (Italien).

Tiderna

Vi sänder hela mästerskapet tillsammans med TV4, med start 16 juli. Här kan du se alla våra sändningstider. Alla matcher kommer även att liverapporteras i textform på SVT Sports sajt.

Rankningen

Tyskland är etta på FIFA:s världsrankning. Sämst rankat av EM-länderna är Portugal på 38:e plats. Sverige ligger på en delad sjätteplats (tillsammans med Japan).

EM:s bästa lag (enligt FIFA-rankningen): Tyskland (2), Frankrike (3), England (5), Sverige (9), Norge (11), Nederländerna (12), Spanien (13), Danmark (15), Schweiz (17), Island (19), Italien (18), Skottland (21), Belgien (22), Österrike (24), Ryssland (25), Portugal (38).

Debutanterna

Schweiz, Belgien, Österrike, Portugal och Skottland gör sina första EM.

Städerna

Matcherna spelas i Breda, Enschede, Utrecht, Rotterdam, Deventer, Tillburg och Doetinchem.

Svenska truppen

Målvakter:

Hilda Carlén, Piteå

Hedvig Lindahl, Chelsea

Emelie Lundberg, Eskilstuna

Backar:

Jonna Andersson, Linköping

Emma Berglund, Rosengård

Magdalena Eriksson, Linköping

Nilla Fischer, Wolfsburg

Hanna Glas, Eskilstuna

Jessica Samuelsson, Linköping

Linda Sembrant, Montpellier

Mittfältare:

Kosovare Asllani, Manchester City

Lisa Dahlkvist, Örebro

Elin Rubensson, Göteborg

Olivia Schough, Eskilstuna

Caroline Seger, Lyon

Julia Spetsmark, Örebro

Hanna Folkesson, Rosengård

Josefin Johansson, Piteå

Anfallare:

Stina Blackstenius, Montpellier

Pauline Hammarlund, Göteborg

Lotta Schelin, Rosengård

Fridolina Rolfö, Bayern München

Mimmi Larsson, Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.