Foto: Bildbyrån

Guldbollen till Victor Nilsson Lindelöf: ”Betyder väldigt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Guldbollen tillhör numera Victor Nilsson Lindelöf. Han kan därmed titulera sig Sveriges bästa fotbollsspelare 2018.

Manchester United-backen hyllades unisont för sin insats i VM och är numera frekvent startman i klubblaget. Lindelöf tar över tronen från Andreas Granqvist, som vann priset i fjol.

– Det betyder allt för mig att stå här. Tack till mina lagkamrater, min familj, min vackra fru. Jag är stolt och oerhört tacksam, säger Victor Nilsson Lindelöf från scenen.

Efter Zlatans dominans blir guldbollen alltmer defensiv. I fjol fick Andreas ”Granen” Granqvist priset som Sveriges bästa fotbollsspelare.

Han är den svensk som spelar i den största klubben. Den senaste tiden också upprepade gånger som startman – nu kan Victor Nilsson Lindelöf också titulera sig Sveriges bästa fotbollsspelare 2018, guldbollen är hans.

Fotbollsgalan

”Detta betyder väldigt mycket”

– Tack så mycket. Detta betyder väldigt mycket. Jag är stolt och oerhört tacksam, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Mittbacken kom till sommarens VM i Ryssland som ifrågasatt nyförvärv hos Manchester United. Hans prestation i mästerskapet fick dock många tvivlares frågetecken att rätas ut. ”VNL” ansågs av många ha varit Sveriges bästa spelare i mästerskapet.

– Jag vill tacka lagkamrater, min familj, som funnits där i vårt och torrt, fortsätter ”VNL”.

– Tack också till min vackra fru för att du finns där och stöttar mig, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Nominerad till månadens spelare

Den senaste tiden har de ibland hårdragna rubrikerna mittbacken får i England och Sverige gått från kritiska – till hyllande och i Manchester Uniteds förlustmatch i går mot Manchester City fick han höga betyg av lokaltidningen Manchester Evening News.

Så sent som för två veckor sedan var Lindelöf, tillsammans med Anthony Martial och Paul Pogba nominerad till månadens spelare. Till slut gick det dock till Martial.

Juryns motivering: ”Victor Nilsson Lindelöf får guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Manchester United. Han har tagit sig an utmaningar på den allra yppersta nivån, i ett VM-slutspel och i en av världens hårdaste ligor, och tagit utvecklingssteg som gör honom till en försvarsspelare av internationellt snitt.”

Fakta: Victor Nilsson Lindelöf

Född: 17 juli 1994 (24 år).

Familj: Gift med Maja Nilsson Lindelöf.

Position: Mittback.

Klubb: Manchester United.

Tidigare klubbar: Västerås 2009–2011, Benfica 2011–2017.

Landskamper/mål: 27/1.

Meriter: EM-guld U21 2015, portugisisk mästare tre gånger, portugisisk cupmästare en gång, utsedd till årets back 2016, vinnare av Guldbollen 2018.

Aktuell: Tilldelas på måndagskvällen Guldbollen, svensk fotbolls finaste utmärkelse på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollsgalan

Mer i ämnet