Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häcken överkört i Europa League-premiären – se två av målen Foto: Bildbyrån

Häcken chanslöst i historiska Europa League-debuten

Uppdaterad
Publicerad

Historisk Europa League-debut.

Då blev Häcken överkörda med 4-0 mot Bundesligaledaren Bayer Leverkusen.

– Siffrorna sprang iväg lite tyvärr, säger målvakten Peter Abrahamsson till Viaplay.

Häcken reste till västra delarna av Tyskland för att spela den största matchen i klubbens historia mot Bayer Leverkusen. Och de svenska mästarna fick en mardrömsstart. Efter knappt tio minuter fick Florian Wirtz, som vann priset som årets unga spelare i Europa League förra säsongen – en djupledsboll och chippade kyligt in bollen bakom en chanslös Peter Abrahamsson i Häckenmålet.

Tvåan kom bara sex minuter senare. Granit Xhaka slog ett fint inlägg till Amin Adli som på volley sköt in bollen rakt i krysset. Och var skulle detta sluta?

Europa League

Men regerande svenska mästarna reste sig där Abrahamsson storspel höll nere siffrorna och i slutet på den första halvleken var Häcken nära på att reducera tre gånger om. Men 2-0 stod sig halvleken ut.

Utebliven straff?

Häcken fortsatte att kontra i den andra halvleken där Amor Layouni var frontfigur i anfallsspelet. Svensk-tunisiern radade upp chanser och var nära att ge sitt Häcken en straff. Men efter en kort VAR-granskning valde domarteamet med Manfredas Lukjancukas i spetsen, att inte blåsa straff.

Kort därefter kunde Leverkusen stänga matchen när Häckenförsvaret slarvade och Victor Boniface kunde enkelt sätta 3-0. Fyran skulle också komma. Inbytte Jonas Hofmann fick bollen i straffområdet och placerade enkelt in slutresultatet.

– Det är surt, kan vi hålla tätt lite längre så skulle det öppna upp sig lite mer. Men sista delen i första halvlek skapar vi några lägen. I perioder gjorde vi det jättebra, sen var de ganska kliniska vilket gjorde att siffrorna sprang iväg lite tyvärr. Vi var oss själva i alla fall och det känns bra, säger Peter Abrahamsson till Viaplay.

Samtidigt kunde Qarabag från Azerbajdzjan besegra norska Molde med 1-0. Nästa Europa League-match för Häcken spelas mot just Qarabag på Nya Ullevi den 5 oktober.

UEFA Europa League

Bayer 04 Leverkusen logo

Bayer 04 Leverkusen

4 - 0

BK Häcken logo

BK Häcken

BayArena, Leverkusen
Publik: 25402
Domare: Manfredas Lukjancukas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet