Fiasko för BK Häcken – förlorade i Champions League-kvalet efter straffar

Häckens Champions League-äventyr tog slut redan i den andra kvalomgången.

Mot färiska Klaksvik föll Hisingsklubben till slut på straffar.

– Allt känns piss, säger Häckens lagkapten Samuel Gustafson.

Efter 0–0 på Färöarna var pressen stor på Häcken inför kvalreturen mot Klaksvik på Bravida Arena. Men Hisingslaget fick en tuff start på matchen. I den 17:e minuten tryckte Arni Fredriksberg in 1–0 för Klaksvik.

Tobias Sana kunde dock kvittera knappt sju minuter senare – och det med en riktig praktträff. Mittfältaren slog till med ett drömmål från distans, vilket fick hemmapubliken att jubla.

Under inledningen av den andra halvleken fullbordade Amor Layouni vändningen med en nick från nära håll. 2–1-målet var nyförvärvets fjärde fullträff på sex framträdanden i Häcken-tröjan.

Dessvärre för Häckens del var ledningen kortvarig. Arni Frederiksberg blev tvåmålsskytt när han skickade in 2–2 på en frispark, efter ett tveksamt målvaktsingripande av Peter Abrahamsson.

Straffdrama avgjorde

Trots att gästerna kom riktigt nära så kunde i matchen avgöras på ordinarie tid, utan förlängning väntade, och även där blev det dramatik.

Ibrahim Sadiq gjorde 3–2 i slutet av den första förlängningskvarten. Men i den 109:e minuten svarade Frederiksberg med att göra sitt tredje för kvällen när han styrde in kvitteringen från nära håll.

3–3 stod det efter 120 spelade minuter, och därmed kom dubbelmötet att avgöras på straffar. Väl där drog Klaksvik det längsta strået efter två missar från Häckens Mikkel Rygaard och Simon Sandberg.

”Väldigt tungt”

Bortalagets svenske målvakt Jonatan Johansson blev stor hjälte med en räddning i straffläggningen.

Därmed är Häcken utslaget ur CL-kvalet

– Väldigt tungt, så klart, säger Samuel Gustafson till SVT Sport.

Är du mer besviken eller arg? Vad går genom dig just nu?

– Du kan välja vilket negativt adjektiv eller attribut du vill, allt känns piss just nu.

Istället för vidare CL-kval väntar nu i stället kval till Europa League för Häcken. Där ställs man mot Zalgiris Vilnius, från Litauen. En seger mot Klaksvik hade dock inneburit garanterat gruppspel i minst Conference League för Häckens del.

Dessa förutsättningar gäller Häcken i det fortsatta kvalet till Europaspelet:

Flyttas över till Europa League-kval. Vid förlust i EL-kvalet blir det playoff till Europa Conference League. Vid seger i EL-kvalomgången väntar playoff till EL-gruppspel. Vid förlust i det skedet är Häcken klart för ECL-gruppspel – vid seger för EL-gruppspel.