Johanna Rytting Kaneryd inför Champions League-gruppspelet. Foto: Bildbyrån

”Är det någon gång man ska möta Lyon så är det nu”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag 5 oktober kliver BK Häcken in i Champions Leagues historiska gruppspel.

Och de kunde knappast be om ett svårare motstånd: mesta mästarna Lyon.

– Är det någon gång man ska möta Lyon så är det nu, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Tisdagen den 5 oktober 2021 kommer gå till fotbollshistorien som dagen då de första gruppspelsmatcherna spelades i damernas Champions League. Turneringen har tidigare enbart avgjorts i utslagningsomgångar.

Ett lag som kliver in i turneringen för första gången är BK Häcken.

Häckens mittfältare Johanna Rytting Kaneryd ser fram emot den inledande matchen hemma mot Lyon.

– Det blir otroligt spännande att se hur man står sig mot ett sådant bra lag. Vi har sett lite klipp på dem nu, men man har ju ingen aning förrän man väl står där ute på planen. Jag hoppas att vi ska kunna stå emot bra, göra en bra match och vara noggranna i vårt spel, så hoppas jag att det går vägen, säger Rytting Kaneryd på Häckens pressträff.

”Otrolig lagkänsla”

I lördags slog Häcken toppkonkurrenterna FC Rosengård på hemmaplan med 2-0, något som Rytting Kaneryd, som gjorde ett av målen, ser som en positiv injektion inför matchen mot Lyon:

– Vi hade en otrolig lagkänsla i lördags och kände verkligen att vi jobbade som ett lag. Så jag tror att det är jättepositivt att vi fick en sådan bra match i bagaget som vi kan ta med in i Champions League, och förhoppningsvis fortsätta bygga på den känslan som vi hade.

Möter mesta mästarna

Lyon har vunnit Champions League sju gånger, flest av alla, och kommer till Hisingen som stora favoriter.

– Lyon känns som ett väldigt bra offensivt lag som anfaller med mycket fart, har väldigt bra kombinationsspel; allt går väldigt snabbt på en, två touch. Det viktigaste blir nog att vi inte är för ivriga, utan att vi är beredda från start på att de kommer vilja hitta kombinationsspel så att vi inte sticker iväg för mycket i våra positioner, säger Rytting Kaneryd.

Svår grupp för Häcken

Förutom Lyon ingår även FC Bayern München och SL Benfica i Häckens grupp.

Jag har inte jättebra koll på vilken form de andra lagen är i. Men det känns som att är det någon gång man ska möta Lyon så är det nu. Så jag ser bara jättemycket fram emot det, säger Rytting Kaneryd. 

Johanna Rytting Kaneryd tror att införandet av gruppspelet i Champions League är positivt för damfotbollen.

– Det betyder jättemycket såklart. Det är otroligt viktigt att det har hänt så mycket inom damfotbollen och att vi får vara med om ett gruppspel nu i Champions League känns bara positivt. Det känns som att det är mest fair; nu får man visa vad man går för.

KLIPP: Felicia Rogic skruvade läckert in slutresultatet till 3-1 (3 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.