Linus Hallenius. Foto: Bildbyrån.

Hallenius om karriären: ”Jag ångrar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

2010 var han Superettans hetaste spelare och såldes till Genoa. Sju år senare resonerar Linus Hallenius kring då och nu.

– Jag ångrar ingenting. Alla beslut, både felaktiga och rätta, har tagit mig hit i dag, säger han till SVT Sport.

Säsongen 2010 huserade Hammarby i superettan, men hade siktet inställt på en återkomst till finrummet.

Linus Hallenius hette mannen som ledde anfallet och efter 18 mål på 23 matcher såldes han till Genoa för omkring 17 miljoner kronor.

Snart lånades han dock ut till Lugano, sedan Padova och till sist lämnade han permanent för Aarau. Succén uteblev och snart återvände Hallenius till Hammarby.

”Vill tycka att det är roligt”

I dag håller han till i GIF Sundsvall, som hängde kvar i allsvenskan, och på 18 startmatcher noterades han för åtta mål och tre assist förra säsongen.

– Visst har jag hittat mig själv igen här, men sedan har det att göra med vilka ledare man har. Jag klickar väldigt bra med de två vi har. Att det skedde i min hemstad Sundsvall – med tryggheten och det sociala – var en bonus, säger Hallenius till SVT Sport.

Du har hunnit fylla 28. Är ambitionen ännu ett utlandsäventyr?

– Jag har inte tänkt på något annat än Sundsvall. Man vet aldrig hur snabbt det svänger om man presterar, men först och främst vill jag bara gå till träningen och tycka att det är roligt.

Mörka säsonger

Hallenius gör ingen hemlighet av att livet som utlandsproffs var tufft, framför allt på grund av brist på kontinuitet.

– Utomlands hade jag ett par mörka säsonger och hade svårt att hitta glädjen till fotbollen. Men det är historia nu.

Vad gick snett?

– Det är lite för svårt att bryta ner det, men självklart var det ingen bra timing att dra på sig en massa skador efter att ha flyttat utomlands.

”Allt att vinna i Sundsvall”

När Hallenius återvände tog Hammarby klivet tillbaka till allsvenskan. Flyttlasset gick vidare till Helsingborg, innan han skrev på Sundsvall.

På frågan om vad skillnaden är mellan lugnet i Sundsvall och den pulserande stämningen i Hammarby svarar Hallenius så här:

– Det är klart att i en stor klubb som Hammarby, i ett huvudstadslag, är det alltid tryck utifrån och höga förväntningar i princip varje år. Det känns som att det kan hämma. Fastän man värvat nästan vad man vill hela tiden, fastän man har en ekonomi många i Sverige inte kan matcha och fastän det är en klubb dit många vill, har det inte hänt så mycket de senaste åren, säger Hallenius och fortsätter:

– Man väntar kanske på att laget ska etablera sig på övre halvan, medan det är annorlunda i Sundsvall. Det här är en mindre klubb och man går alltid in med känslan att man har allt att vinna inför varje säsong. Vi är oftast tippade i botten, men försöker bygga vidare på vår identitet och tydliga idé från förra året.

”Det är så livet är”

Av alla mål säsongen 2010 stack ett särskilt ut. Hallenius hamrade in en Marco van Basten-volley med vänstern – ett mål som utsågs till årets näst vackraste i världen av FIFA.

– Det målet är svårt att slå, ja…

Den säsongen också, får man ändå säga. Ångrar du någonting med karriären?

– Nej. Alla beslut, båda felaktiga och rätta, har tagit mig hit i dag. Det är så livet ser ut och jag är väldigt glad över var jag är i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.