Hammarby vann derbyt – Djurgården närmare SM-guldet

Hammarby tog den kanske sista chansen att blanda sig i den allsvenska toppstriden.

Samtidigt tappade AIK viktig mark – och gav Djurgården pole position i guldjakten.

Spelarna som ordnade allt detta: Darijan Bojanic och Vladimir Rodic.

– En fantastisk känsla, säger tvåmålsskytten Rodic till SVT Sport.

AIK hade spelat sju raka allsvenska derbyn mot Djurgården och Hammarby utan att släppa in ett mål.

Men i dag, på Tele 2 Arena mot Hammarby, fick sviten ett bryskt slut.

Läckert avslut av Rodic

Efter en dryg halvtimmes spel slog Darijan Bojanic en långboll bort till det högra hörnet av straffområdet. Där stod Vladimir Rodic, som tog emot bollen, vände bort försvaren, tog något steg och sedan avslutade läckert i Oscar Linnérs bortre hörn – och AIK:s derbysvit var spräckt.

Och samma duo skulle slå till igen i början av den andra halvleken. Denna gång slog Bojanic en lång och svepande boll fram till Rodic, som petade bollen förbi en utrusande Oscar Linnér och rullade in bollen i öppet mål.

Larsson med i förarbetet

Där och då såg det ut en ganska behaglig seger för Hammarby. Men AIK ville annat.

Efter 67 minuter slog Sebastian Larsson en frispark bort mot den högra stolpen. Där fanns  Panajotis Dimitriadis, som nickade vidare bollen mot den andra stolpen. Där kom Karol Mets framrusande och dundrade in en 1–2-reducering för AIK.

”En fantastisk känsla”

Men närmare än så kom inte AIK. Matchen slutade med seger för Hammarby som nu har sex poäng upp till Djurgården.

– En fantastisk känsla! Jag är så lycklig och överväldigad. Vad kan jag säga? Det är en fantastisk känsla, säger Rodic till SVT Sport.

Om jag säger SM-guld till Hammarby, vad säger du då?

– Det är möjligt.

Besviken Norling

Men gladast är nog Djurgårdens spelare och supportrar. De har nu fyra poängs avstånd ner till jagande AIK, med sex matcher kvar att spela.

AIK:s mittfältare Sebastian Larsson vad väldigt besviken efter.

– Det är en stor besvikelse. Vi förlorar matchen och tre poäng som vi ville ha. Vi får acceptera att vi inte var tillräckligt bra, säger han till SVT Sport.

Tränare Rikard Norling var inte mycket gladare.

– Jag tycker generellt sett att vi gör en svag insats i många perspektiv, säger han till C More, men förklarar att han inte ser guldchansen som förlorad:

– Fyra poäng på sju matcher är hanterbart.

Senare i dag kan dock Malmö, vid seger borta mot Elfsborg, gå förbi AIK och minska avståndet till Djurgården till tre poäng.