Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hammarbys ordförande Mattias Fri om beslutet kring Fredrik Reinfeldt. Foto: Bildbyrån

Hammarby ska verka för att avsätta Fredrik Reinfeldt som ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby Fotboll ska verka för att avsätta Fredrik Reinfeldt som ordförande för Svenska fotbollförbundet.

Och vid varje givet tillfälle ska man verka för en egen eller annan lämplig kandidat.

Det beslutet röstades igenom på föreningens årsmöte under tisdagen.

Hör Hammarbys ordförande Mattias Fri om beslutet kring Fredrik Reinfeldt.

Motionens förslag var enligt följande:

Herrlandslaget i fotboll

”Att Hammarby IF Fotbollsförening minst en gång per år fram tills avsedd effekt åstadkommits, ska verka för att Fredrik Reinfeldt avsätts som ordförande för Svenska fotbollförbundet.”

Under kvällen tillkom ett tillägg:

”Att HIF FF inte bara årligen utan vid varje givet tillfälle ska verka för en egen eller annan lämplig kandidat. Efter votering låg det i de höjda korten att detta tilläggsyrkande bifölls.”

Hammarbys ordförande Mattias Fri säger till SVT Sport att det var en överväldigande majoritet av de 400 medlemmarna på årsmötet som röstade ja.

– Jag upplever att det var den motion som väckte mest ovationer men inte den som föranledde mest diskussioner, säger Fri.

Vad innebär varje givet tillfälle och hur ska ni verka för det?

– Nästa år ska det väljas igen och då är det en ny omröstning och då handlar det om att diskutera vilka lämpliga kandidater som finns och så får vi fundera på vilken kandidat vi vill föra fram eller ställa oss bakom.

Så varje givet tillfälle är vid nästa val eller finns det givna tillfällen däremellan?

– Vi har inte hunnit analysera det men spontant så är de givna tillfällena när det väljs.

VAR – en viktig komponent

Fredrik Reinfeldt är vald på två år och 2025 ska det röstas igen. Under förra ordförandevalet jobbade Hammarby för den andra kandidaten, Lars-Christer Olsson.

Missnöjet mot Reinfeldt grundar sig bland annat i hans inställning till VAR som många allsvenska klubbar är negativt inställda till.

– Jag tror att mycket av motsättningarna ligger i att det finns två tydliga läger vad gäller införande av VAR i svensk elitfotboll, där elitföreningarna står på en sida med stora delar av supporterrörelsen och där upplever man att SvFF:s ledning har en annan uppfattning, det är väl den stora skiljelinjen, säger Fri.

SVT Sport har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar via SvFF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet