Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Nordahl om Kurre Hamrin: ”Han var en av de riktigt stora” Foto: Bildbyrån

Hamrin sörjs av fotbollsvärlden: ”Gjorde ett väldigt stort avtryck”

Uppdaterad
Publicerad

Kurt ”Kurre” Hamrin har gått bort 89 år gammal.

Nu sörjs han av fotbollsvärlden och hyllningarna strömmar in.

– Han betydde väldigt mycket, säger Thomas Nordahl till SVT Sport.

Thomas Nordahl, son till Gunnar Nordahl och senare framgångsrik fotbollsspelare och tv-expert, har känt Kurt Hamrin under större delen av sitt liv.

– Han var väldigt framträdande i VM 1958 och har betytt oerhört mycket för svensk fotboll. Jag talade nyss med Italien här och de sa att nu är den sista av de fem stora från 1950-talet borta. Då tänkte de på Gre-No- Li, Nacka och Kurre. Jag är ganska tagen, säger Nordahl till SVT Sport.

”Ett kärt minne”

Hur var din egen relation till Hamrin?

– Jag var en liten grabb när han kom ner och man träffades på högtider och sådan saker, säger han och fortsätter:

– Det som kommer först fram i minnet är under en inspelning när jag, han och Gabriel Batistuta stod och jonglerade, säger han.

”Som en Askungen-saga”

En annan fotbollsprofil som är väldigt omtyckt i Italien, Glenn Strömberg, om Hamrins avtryck i landet:

– Den uppskattningen är svår att sätta ord på. Är man kvar hela sitt liv på det stället som han lyckades så bra på, i en stad som inte är så lätt att slå sig in och bli riktigt uppskattad i, det tar sin tid. Det var en Askungen-saga därnere mellan Kurre och hela Florens, säger han till SVT Sport.

Svensson: ”Väldigt stort avtryck”

Även Tommy Svensson, förbundskapten för landslaget som tog VM-brons 1994, kände Kurt Hamrin privat.

– Jag var och hälsade på honom i Italien i Florens där han bodde och hade, och har kontakt fortfarande med Marianne (hans fru) på sociala medier. Det var ett trist besked även om det inte var helt oväntat.

Owe Ohlsson spelade med Kurt Hamrin under den legendariska VM-sommaren 1958.

– Just nu känns det otroligt jobbigt, faktiskt. Nu är det bara jag kvar, säger han till TT.

RÄTTELSE: I ett kort arkivklipp från VM 1958 förekom av misstag en sekvens ur den satiriska dokumentären Konspiration -58. I den påhittade konspirationen som filmen skildrar har en byggnad, som inte finns i verkligheten, lagts till i filmens kant. Den detaljen i vårt inslag i söndags var alltså manipulerad och inte äkta.

Tommy Svensson under Fotbollsgalan 2014 Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kurt Hamrin och Agne Simonsson minns tillbaka på VM 1958. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN

Kurt ”Kurre” Hamrin död – dela dina minnen av fotbollslegendaren

Bengt • Laget tränade på Lillsved Värmdö av J Rainer och blev förbjudna att spela krocket pga. olycksrisken.
Första målet gjordes av sverige är inte säker vem som gjorde målet. Och inget lag som gjort första målet hade vunnit VM.
Vilken fest det var Brasilien vann och vi fick silver. Det glömma jag aldrig. Kurre var min stora idol. Tack. Bengt 83

Leif Mayer • Nu är dem borta - alla legendarer - vi minns vår ungdom med Kurre, Lidas, Gren å Nacka - alla lika stora petsonligheter å förebilder för oss grabbar. Vila i frid vår vän !

lillbrorsan • 89 år är en aktningsvärd ålder att uppnå, de flesta av vi vanliga dödliga får arbeta ihjäl oss innan och aldrig ens uppleva 70 årsdagen.
Må han vila i frid och försoning.

Gabreal Chaabo • Vila i frid 🙏🙏

Leffe • Kurre Hamrin minns man, hans 3 - 1 mål mot
Västtyskland var fantastiskt. Lite bortglömd
efter VM 1958, men för de som har fotbolls fans från 1950 - 60 talet kommer ihåg honom. Fiorentina var nog hans lag, som man förknippade honom med och förstås AIK där han blev stor. 1958 års VM lag som Sverige vann silver med anser jag var Sveriges bästa VM lag någonsin.
Vila i frid ”Kurre” You will never be forgotten”

Åke Edman • Jag är för ung för att minnas VM-målet 1958 mot Västtyskland. Men Hamrins kvittering i slutet på bortamatchen 1965 i VM-kvalet mot samma land är ett starkt minne hos mig. Det var f.ö. nära att Sverige kvalificerade sig till VM 1966, men blivande finalisterna Västtyskland vann kvalet knappt - Sverige förlorade hemma med 2-1, efter att ha varit i ledningen. Hamrins betydelse för det svenska landslaget under VM 1958 är ju väl känd. Men landslaget tillhörde utan tvekan de främsta i världen ända fram till 60-talets mitt - och Hamrin var tongivande. Hamrin är dessutom ett stort namn i Italien - och särskilt när jag talar med folk från Florens får jag detta kraftigt understruket.

Lasse R • Jag var på Nya Ullevi och såg matchen. Hamrin, Grenoli, Nacka, Bosse Larsson och Zlatan är våra största genom tiderna. RIP

Ina • Sorgligt. Han var ju SÅ stor. En av de däringa största svenska spelarna, känd för så gott som hela svenska folket.

Sven • Lirarnas Lirare har gått vidare
Större föredöme i hur världens bästa lek kan utföras är svårt att finna i nutid

Ole • Den tekniska fotboll är blivit mindre i dag, det är den fysiska prestationsförmågan som blir prioriterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.