Marek Hamsik har gjort sin första träning med IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Hamsiks första träning med Blåvitt: ”Jag är i bra form”

Uppdaterad
Publicerad

Marek Hamsik har gjort sin första officiella träning med IFK Göteborg.

Och kanske börjat plugga svensk fotboll inför EM i sommar?

– Ja, det är väl bra för mig att lära känna den svenska fotbollen, säger den slovakiska världsstjärnan.

Fotbolls-EM i juni och juli är en stor anledning till att Marek Hamsik valde att bryta kontraktet med kinesiska Dalian i förtid och vända hem till Europa igen.

Redan om några veckor väntar en landslagssamling som på grund av pandemin hade varit svår att delta i om han var kvar i Kina.

Att det blev just allsvenskan beror dock mest på att det svenska transferfönstret fortfarande var öppet – inte på att Sverige och Slovakien spelar i samma grupp i EM.

– Det är väl bra för mig att lära känna den svenska fotbollen, säger Marek Hamsik med ett brett leende.

– Jag kommer ihåg träningsmatchen i Stockholm för två år sedan (1–1), det är alltid svårt att spela mot Sverige, det är ett väldigt fysiskt lag. Men jag tänker inte på EM nu, nu tänker jag på Göteborg och att spela för det här laget.

Inte i toppform

Det har varit ett par hektiska dagar efter landningen på Landvetter i söndags, konstaterar 33-åringen efter att ha klivit av sin första träning med IFK Göteborg omkring en halvtimme innan lagkamraterna.

Hamsik har de senaste veckorna tränat med ett lag i den slovakiska andraligan, men medger att han har en bit kvar till toppformen. Tanken är dock att han ska få speltid redan i en träningsmatch mot Sirius i Linköping på lördag.

– Det är klart att jag inte är på min högsta nivå än. Jag är i bra form, men jag behöver lite tid. Jag hoppas att jag är okej om några veckor, säger han.

Marek Hamsik är kapten i det slovakiska landslaget, men är annars mest känd för sin tid i Napoli – och för sin karakteristiska tuppkamsfrisyr.

Det var nära att 33-åringen återvände till Slovan Bratislava, som var hans första seniorklubb. Men i stället skrev han i måndags på för IFK Göteborg till och med den 30 augusti – dock med option på att kunna lämna för en annan klubb redan efter EM.

– Jag är väldigt glad att få den här chansen att spela. Det var länge sedan jag spelade stora matcher och jag kommer att spela i en bra liga med ett bra lag, så jag är glad att jag är här, säger han.

”En världsklasspelare”

Exakt hur bra slovaken är just nu var lite svårt att bedöma på konstgräset på Valhalla IP. Men lagkamraterna var i alla fall imponerade efteråt.

– Han kommer att göra jättestor skillnad så klart om han får vara hel och frisk. Det är en världsklasspelare, så det borde han göra, säger Pontus Wernbloom.

-– Sedan ska vi inte helt förlita oss på honom. Utan det gäller ju att vi andra spelar på en hög nivå också så att vi får ut det bästa av honom.

KLIPP: Tre frågor om Hamsiks betydelse: ”Kan inte vara sant”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.