Lars-Christer Olsson, till höger, jobbade ihop med Lennart Johansson, till vänster, under många år i Uefa. ”Han var inte bara en kollega utan en riktig vän”, säger Olsson till SVT Sport.

”Han är den störste internationella fotbollsledaren”

Uppdaterad
Publicerad

– Han är den störste internationella ledaren i både svensk och internationell fotboll, Champions League hade inte tillkommit utan Lennart, säger Lennart Johanssons tidigare nära medarbetare Lars-Christer Olsson när han beskriver vännens bortgång.

Det är en mycket nedstämd Lars-Christer Olsson som svarar SVT Sport efter nyheten om Lennart Johanssons död.

– Jag är mest ledsen, vi jobbade ihop under många år, han var inte bara en kollega utan en riktig vän, säger Olsson till SVT Sport.

Olsson var generalsekreterare i UEFA under Lennart Johanssons ledning, de båda lämnade organisationen samtidigt 2007.

– Lennart hade en enastående förmåga att få folk att följa de förslag han lade fram, och förslagen kom genom att han lyssnade på kloka människor. Han ville från A till B och fick folk med sig. Champions League hade inte tillkommit utan Lennart. Det var han som övertygade Silvio Berlusconi som då var den sista nyckeln, han hade makt över Milan och de stora italienska klubbarna och satt också på alla TV-rättigheterna.

Lars-Christer Olsson kom själv in i svensk fotboll inför EM 1992, ett mästerskap Sverige fick i hög grad på grund av Johansson.

– Det var han som såg till att Sverige fick EM. Han hade en fantastisk förmåga att omge sig med folk som både hade bra idéer och kunde genomföra dom. Han hittade rätt personer och fick dom att jobba ihop och gå åt samma håll.

– I mina ögon är han den största internationella ledaren i både svensk och internationell fotboll, jag ser honom som den störste svenske ledaren i internationell idrott i historien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer