Zlatan Ibrahimovic riktar skarp kritik mot Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Foto: Nils Petter Nilsson/TT, Expressen tv

Zlatan: ”Han förstör det jag byggt upp i 20 år”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic riktar skarp kritik mot nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson i en intervju med Expressen. Ibrahimovic tar bland annat upp avsaknaden av spelare med utländsk bakgrund i Anderssons första landslagstrupp 2016.

– Då förstör han det jag har byggt upp i 20 år, säger Zlatan till Expressen.

I Expressen-intervjun berättar superstjärnan om hur det var att växa upp i Malmö, och försöka slå sig in i laget och samhället.

Han går även in på hur tiden efter hans avsked från landslaget blev, och att det då saknades spelare med invandrarbakgrund. Efter EM 2016 lämnade han Blågult, och i nästa trupp under Janne Andersson saknades även Erkan Zengin. Jimmy Durmaz och Emir Kujovic var visserligen med i truppen mot Nederländerna, men fick inte starta i VM-kvalet mot Nederländerna.

– Först var ingen med annan bakgrund med. Sen fick han frågan, då bajsade han på sig. Sedan kommer det med fler. Då förstör han det jag själv har byggt upp i 20 år. Om det är något han står för, då ska han stå för det och inte ändra sig för att en fråga kommer upp. Inte för att man blir smutskastad av media, fortsätter Zlatan.

Janne Andersson bemöter kritiken

Janne Andersson svarar på kritiken från Ibrahimovic till Expressen och pekar på vad han prioriterar gällande sin trupputtagning.

– Jag har stor respekt för Zlatan Ibrahimovic och det han har gjort på plan. En lång karriär med fantastiska prestationer. För mig är han den största svenska spelaren genom tiderna. Väl värd en staty i sin hemstad. Men när det gäller hur jag tar ut truppen i landslaget handlar det om en sak. Hur spelaren kan hjälpa oss att vinna matcher. Var man kommer ifrån eller var man har sina rötter spelar ingen som helst roll, säger Janne Andersson till Expressen.

Andersson: Blir irriterad

Andersson menar vidare att han kan förstå att frågan kommer på tal, eftersom ”vi har ett samhälle där rasism är ett rejält problem”

– Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men jag blir irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person, säger Janne Andersson.

SVT har varit i kontakt med Svenska fotbollförbundet som hänvisar till Expressens intervju med Janne Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.