Hanna Folkesson kommer inte spela i Djurgårdströjan nästa säsong, mittfältaren är klar för Hammarby. Foto: Bildbyrån

Hanna Folkesson byter klubb – från allsvenskan till elitettan

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården klarade sig med ett nödrop kvar i damallsvenskan.

Hammarby missade med minsta möjliga marginal chansen att avancera från elitettan.

Trots det väljer nu landslagsmeriterade mittfältaren Hanna Folkesson att lämna Djurgården för Hammarby.

Det var i elitettans absolut sista omgång som Uppsala chockade Hammarby och vann med 3–1, något som innebar att Bajen med en hårsmån missade chansen att gå upp i allsvenskan.

Men nu har klubben alltså värvat ett tungt namn inför kommande säsong. Under fredagen stod det klart att 31-åriga Hanna Folkesson, med tio allsvenska säsonger och 48 A-landskamper på meritlistan, skriver ett treårskontrakt med Hammarby.

– Det känns som något nytt för mig, jag har spelat i allsvenskan i väldigt många år och Hammarby gör en satsning nu och jag vill vara med på den resan från start, säger Hanna Folkesson till SVT Sport.

”Ser det inte som en nedtrappning”

Beskedet innebär alltså att Folkesson kliver ner från allsvenskan för spel i elitettan.

– Det kan säkert få folk att höja på ögonbrynen. Men jag ser det inte som en nedtrappning. Med min erfarenhet och rutin känns det snarare som en motivation att vara med och hjälpa Hammarby upp i damallsvenskan.

2019 – en tung säsong för Djurgården

Beskedet ska dessutom ses i ljuset av att Djurgården haft en krisande säsong.

I slutet av september sparkades tränare Joel Riddez efter sex raka förluster och Dif såg länge ut att hänga löst i den allsvenska bottenstriden (klarade sig precis kvar före Limhamn Bunkeflo).

26 OKTOBER: Här brister Djurgårdens spelare ut i glädjetårar

– Det är klart, jag hade höga förväntningar på 2019 när jag valde att ansluta till Djurgården. Sen gick det som det gick och det har varit trögt och mycket missnöje. Så absolut, hade man haft en fantastisk säsong bakom sig hade det varit lättare att ta beslutet att vara kvar, säger Folkesson.

Hammarby har också skrivit ett tvåårskontrakt med 19-åriga danska anfallaren Dajan Hashemi. Hon kommer närmast från Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.