Här är 39 minnesvärda mål – av 39-årige Zlatan Ibrahimovic

Uppdaterad
Publicerad

Har någon spelare någonsin gjort lika många snygga mål?

Zlatan Ibrahimovic fyller 39 och i klippet ovan kan du se fem av hans mest ikoniska mål. Ytterligare 34 listas nedan av SVT Sports Nemrud Kurt.

Du har gottat dig i klacken mot Italien, volleyn mot Frankrike, bomben mot Ungern, kanonen i LA-debuten och cykelsparken mot England.

Här har vi plockat ut ytterligare 34 minnesvärda mål av Zlatan Ibrahimovic, 39 år och Sveriges främste fotbollsspelare genom alla tider.

Med landslaget

Nummer ett i ”Blågult”

Hemma mot Azerbajdzjan trixar Zlatan fram bollen, intar position i straffområdet och stöter in sitt första mål för a-landslaget.

Studsen åt rätt håll

1-1. Matchminut 94. Zlatan på språng, i duell med Ungerns målvakt, får bollen på magen, ser den studsa in och ger Sverige vind i kvalseglen.

Gör arenan till sin egen

Premiär på nya nationalarenan. England på andra sidan planen. Fyra mål av ”Ibra” – det första med en retfull träff upp i nättaket.

Den tickande bomben

Frågetecken väcks kring hans målskörd i landslaget. Då svarar Ibrahimovic med en bomb i krysset i EM-premiären mot Grekland.

Kung i Skandinavien

2-1 att gå på? Tidig ledning i returen? Det räcker inte. Zlatan kliver fram, smeker in en frispark, sänker Danmark och tar Sverige till EM.

Meste målskytten

En träningsmatch mot Estland att spela? Ett rekord att slå. 2-0 till Sverige, två av Zlatan – som därmed gjort flest landslagsmål någonsin.

– – -

Med Malmö FF

Showtime

Flera Moss-spelare runtom? Äh. En chipp, en klack, en fint, en volley... Ajax Leo Beenhakker är förtrollad. Zlatan skriker ”showtime!”

Jätten i Stockholm

Djurgården-spelarna menade att de skulle stoppa ”divan” – som svarar med att dribbla av hela halva laget och måla på Stadion.

– – -

Med Ajax

Ensam hela vägen

Sista dansen i Ajax blir en soloprestation där hela NAC Breda snurras upp – till lagkamraten Rafael van der Vaarts stora förtret på läktaren.

Vänder och vrider

Fasthållen? Det spelar ingen roll. Zlatan väller fram, vänder på sin stora kropp och vrider in bollen mot ett uppgivet AZ Alkmaar.

Försäljning av korv

Utmaning. Dribbling. Pang. Ibrahimovic har själv beskrivit det som att motståndarbacken, Liverpools Stephane Henchoz, köpte korv.

– – -

Med Juventus

Hjälte i huvudstaden

Han anländer till Rom, klackar bort backen, rushar, slår in en utsida – ett hugg likt Maximus i favoritfilmen ”Gladiator” i nutidens Colosseum.

Bräcker Benfica

I steget och med strålande skotteknik drar Zlatan i väg en vänsterträff som susar in bakom en slagen, lamslagen Benfica-målvakt.

– – -

Med Inter

Vrider in en volley

Adriano slår ett inlägg från vänster – och en akrobatisk Ibrahimovic klackar in bollen på volley utan att Bologna hunnit begripa något.

Tystar ner sina fans

Han vill lämna. Fansen buar ut honom. Han gör mål. Och så hyssjar ”Ibra” sina egna och inte Lazios supportrar med pekfingret.

Stillastående och målande

Zlatan får bollen i straffområdet. Världsbacken Roberto Carlos, nu i Fenerbahce, avvaktar. En bredsida senare har han åkt på ett mål bakåt.

Vinner skytteligan

José Mourinho firar inte många mål. Det här är undantaget. Zlatan klackar in 4-3 mot Atalanta, vinner skytteligan och sliter av sig tröjan.

Kanonen i Europa

Champions Leaue-match hemma mot CSKA Moskva. Ibrahimovic tar emot, vänder upp och avlossar en kanon. Känsloexplosion följer.

Chippa den som...

Skruva den som Beckham? Nej – chippa den som ”Ibra”. Med fel fot. Mot Reggina. Med sprudlande självförtroende och högsta kvalitet.

Tillbaka från de döda

Skadad i månader. Ett Inter som närmar sig kollaps. Sista omgången i ösregn. Då hoppar Zlatan in – och skjuter sitt lag till ligaguld.

– – -

Med Barcelona

London calling

Sejouren i Spanien blev ettårig, men det fanns ett par pärlor. Dubbeln borta mot Arsenal – ena målet en läcker lobb – inkluderas bland dessa.

Störst i största matchen

”El Clasico” mot Real Madrid på Camp Nou, inför 100 000 åskådare. Ett inlägg från höger. En träff med vänstern. Matchens enda mål.

– – -

Med Milan

På egen hand

Varför bli serverad av någon annan? Fiorentina kan bara se på när akrobaten ”Ibra” lägger upp bollen för sig själv och konstsparkar in den.

Vrålande vänster

Zlatan jagar boll en bit utanför straffområdet, håller undan en back – och utan att tveka vrålar han i väg en halvvolley med vänstern.

Evig i derbyt

38 år? Det spelar ingen roll. Tillbaka i Serie A, tillbaka i Milan, tillbaka mot Inter. Då nickar Zlatan in en hörna och skriker ut sin glädje.

– – -

Med Paris Saint-Germain

Den sista showen

I sin avskedsmatch, som kapten mot Nantes, slår han målrekord. Eiffeltornet skiner, barnen springer in och Sveriges nationalsång dånar.

Hyllas av andra sidan

Anderlecht-fansen ser honom göra fyra mål och applåderar. Ett av målen är en raket som ”Ibra” tryckte av och in i främre krysset.

Klassiker i klassikern

PSG gästar Marseille i matchen som kallas ”Klassikern”. Då sätter Zlatan två mål, varav den ena en volleyklack efter en träffsäker hörna.

Ännu en klack

Hade vi tappat räkningen? Kanske. Kanske inte. Mot Bastia ser PSG:s anförare hur som helst till att klacka in ännu ett mål på volley.

– – -

Med Manchester United

Guld på brittiska öar

1-0 på frispark – men mest minns vi 3-2-nicken i slutminuterna. Southampton knockas. United är ligacupmästare. Zlatan tar sin 30:e titel.

– – -

Med LA Galaxy

MLS, välkommen till Zlatan

Volleyn till 2-3 ser du i spelaren ovan – och på övertid fullbordar Zlatan vändningen genom att skalla in ett inlägg. 4-3. En ny kung i stan.

Nummer 500

Toronto leder komfortabelt, men Zlatan jagar sitt 500:e mål. Det karatesparkar han in med en svindlande, svepande volleyträff.

Väller ner Vela

Carlos Vela menar att han är en bättre spelare. Zlatan svarar med ett hattrick i derbysegern – varav första målet ger backarna minnesluckor.

Cyklar i luften

Åldern är bara en siffra, tycker Ibrahimovic mot New England, när han lättar bollen för sig själv och felvänd hamrar in en cykelspark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.