Foto: Bildbyrån.

Här är Djurgårdens stora försäljningar – för 180 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården säljer skyttekungen Tino Kadewere. Det innebär klirr i kassan för en klubb som på senare år sålt spelare för omkring 180 miljoner kronor.

I dag meddelade Djurgården att Tino Kadewere säljs till franska Le Havre och prislappen uppges landa på 20 miljoner kronor.

Tack vare stora spelarförsäljningar har klubben visat upp ett positivt resultat tre år i rad, allra senast 36,7 miljoner.

Tittar man på försäljningarna de senaste åren, sedan sportchef Bosse Andersson tillträdde i november 2013, landar totalsumman på runt 180 miljoner kronor.

Här är de mest anmärkningsvärda affärerna:

Daniel Amartey

Till FC Köpenhamn i juni 2014

Omkring 20 miljoner

Anslöt från ghananska Inter Allies i januari 2013. Mittfältaren blev mittback och såldes till FC Köpenhamn. Sedan tog han flyttlasset till Leicester, vilket uppges ha gett Djurgården ytterligare miljoner. Där blev han Premier League-mästare 2016.

Erton Fejzullahu

Till Beijing Guoan i november 2014

Omkring 10 miljoner

Köptes loss av Beijing Guoan efter en lyckad utlåning. Hann spela för ytterligare två kinesiska klubbar och norska Sarpsborg innan han gick till Kalmar FF. Vore det inte för försäljningarna av Fejzullahu och Amartey hade DIF inte klarat elitlicensen på sikt, medgav sportchef Andersson förra året.

Emil Bergström

Till Rubin Kazan i februari 2016

Omkring 10 miljoner

Lagkaptenen flyttade till Ryssland efter att ha representerat Djurgården sedan 14-årsåldern. Signerade ett 3,5-års kontrakt med Rubin Kazan, men tidigare den här månaden kom parterna överens om att bryta det.

Sam Johnson

Till Wuhan Zall i juli 2016

Omkring 40 miljoner

Värvades från IK Frej och prickade in 17 mål på 41 matcher i den blårandiga tröjan. Lämnade för Wuhan Zall i kinesiska andraligan, men förpassades till frysboxen och var på vippen att återvända till Allsvenskan. Spelar nu i norska Vålerengen.

Omar Colley

Till Genk i augusti 2016

Omkring 20 miljoner

Reste till Belgien utan tillåtelse och blev klar för Genk. Flytten lämnade bitter eftersmak, men pengarna tickade in på kontot – så även när Colley såldes vidare till Sampdoria förra månaden. DIF uppges ha fått mellan 7 och 9 miljoner via den affären.

Michael Olunga

Till Guizhou Hengfeng Zhicheng i januari 2016

Omkring 40 miljoner

Glänste i sin debutsäsong med 12 mål på 13 matcher och blev en viktig kugge. Då öppnades en kinesisk plånbok och DIF tänkte om. Snarare än att behålla anfallaren skeppade man iväg honom för en rekordsumma. Olunga blev Djurgårdens dyraste försäljning någonsin.

Magnus Eriksson

Till San Jose Earthquakes i december 2017

Omkring 12 miljoner

Allsvensk skyttekung med sina 14 mål, vann poängligan och fortsatte äventyret i MLS. Har betonat att han vill återvända till Djurgården, dit han anslöt från Bröndby. Har även hunnit med vändor i Kina och Belgien.

Felix Beijmo

Till Werder Bremen i juni 2018

Omkring 30 miljoner

Har som mål att bli världens bästa högerback och efter att ha lämnat avtryck i Allsvenskan var en flytt i sikte. Valet föll på Werder Bremen. Beijmo, född 1998, anslöt från Brommapojkarna inför säsongen 2017 och hann göra 37 allsvenska matcher i DIF-tröjan.

Fotnot: Summorna är hämtade från transfermarkt.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.