AIK och IFK Norrköping gör upp om guldet i sista omgången. Foto: Bildbyrån

Här är förutsättningarna inför allsvenska avgörandet

Uppdaterad
Publicerad

• AIK och Norrköping kan vinna SM-guld.

• Malmö och Hammarby kämpar om sista europaplatsen.

• Brommapojkarna och Dalkurd vill nå kval för nytt kontrakt.

Här är alla förutsättningar inför sista omgången av allsvenskan 2018.

Klockan 15.00 på söndagen sparkar samtliga matcher i allsvenskan sista omgång igång. För de flesta lagen finns det inget särskilt att spela för. Men för sex av lagen står hela säsongens värde på spel.

• Kampen om guldet

Matcher:

Kalmar – AIK

Häcken – Norrköping

Tabell-läge:

1. AIK: 64 poäng – Målskillnad: 49–16 (+33)

2. Norrköping: 62 poäng – Målskillnad: 50–27 (+23)

Det största fokuset kommer ligga på guldavgörandet där AIK och Norrköping har chansen. AIK har varit serieledare hela hösten och ligger bäst till med två poängs försprång och tio måls bättre målskillnad.

En vinst för laget borta mot Kalmar räcker för att garantera SM-guld, men även oavgjort kommer med största sannolikhet räcka. Vid oavgjort för AIK och vinst för Norrköping skulle lagen sluta på samma poäng, men Norrköping skulle behöva göra tio eller fler för att vinna på bättre målskillnad.

För Norrköpings del krävs alltså en vinst samtidigt som AIK förlorar, alternativt seger med över tio mål samtidigt som AIK spelar oavgjort.

• Kampen om Europa

Matcher:

Malmö – Elfsborg

Östersund – Hammarby

Tabell-läge:

3. Hammarby: 57 poäng – Målskillnad: 53–32 (+21)

4. Malmö: 55 poäng – Målskillnad: 55–29 (+26)

Efter Hammarbys seger över Häcken förra helgen är Malmö och Hammarby de enda som slåss om tredjeplatsen som leder till kval till Europa League. Hammarby har försprånget med två poäng, men allt annat än vinst kan bli kostsamt i den tuffa bortamatch mot Östersund då Malmö har bättre målskillnad.

För Hammarbys del räcker det med vinst för att säkra tredjeplatsen, men ett oavgjort blir kostsamt om Malmö samtidigt vinner sin hemmamatch mot Elfsborg. För Malmö är läget detsamma som för Norrköping, laget måste vinna för att ha en chans att nå sitt mål.

• Kampen om allsvenskan

Matcher:

Brommapojkarna – Trelleborg

Sundsvall – Dalkurd

Tabell-läge:

14. Brommapojkarna: 23 poäng – Målskillnad: 22–64 (-42)

15. Dalkurd: 21 poäng – Målskillnad: 29–57 (-28)

Det är sedan tidigare klart att AFC Eskilstuna kommer att kvala för att nå allsvenskan. Men vilka de kommer möta i kvalet avgörs först på söndagen. Brommapojkarna och Dalkurd fightas om att nå den nya chansen för allsvenskt kontrakt. Den som misslyckas får göra Trelleborg sällskap raka vägen ut ur serien.

Brommapojkarna har försprånget med två poäng men med klart sämre målskillnad. De betyder att de säkrar placeringen med en vinst, men oavgjort kan bli kostsamt om Dalkurd samtidigt sitt bortamöte.

För Dalkurds del krävs alltså vinst i det tuffa bortamötet med Sundsvall. På förhand talar det mesta ändå för BP som får möta redan degraderade Trelleborg på hemmaplan.

Alla matcher omgång 30:

15:00: Kalmar – AIK

15:00: Häcken – Norrköping

15:00: Malmö – Elfsborg

15:00: Östersund – Hammarby

15:00: Brommapojkarna – Trelleborg

15:00: Sundsvall – Dalkurd

15:00: Djurgården – Sirius

15:00: Örebro – IFK Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.