Muséet/kebabrestaurangen ligger i en liten by på det cypriotiska inlandet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är Platinis största fan – ”Galenskap ger mig liv”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare fotbollsstjärnan och Uefa-presidenten Michel Platini är avstängd från all fotbollsverksamhet på grund av en ”olovlig utbetalning” från den tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter.

Trots det älskar cyprioten Philippos Stavrou Platini honom så mycket att han har tagit sig in i Guinness rekordbok.

Ja, ni läste rätt. Philippos Stavrou har bytt efternamn för att heta samma sak som sin idol och han äger den största samlingen av fotbollsmemorabilia i världen.

Han har 40 669 bilder, tröjor, skor, bollar och andra Platinirelaterade saker i sitt Platini-museum som fungerar som en kebabrestaurang på kvällarna.

Det han är mest stolt över är den officiella Uefa-kostymen som Platini hade på sig under sina år som president. Den fick 55-åringen av fransmannen själv efter att han hade besökt muséet.

– Galenskap är vackert eftersom galenskap ger mig liv. Jag bryr mig inte om vad folk säger, jag kommer att samla på Platinisaker så länge jag lever och jag hoppas att mina barn kommer att fortsätta med det, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Michel Platini. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Pamparna hade ingen nytta av honom”

Fascinationen började efter att Philippos själv blev kallad Platini då han spelade fotboll som liten. Nu siktar han på att nå 50 000 Platini-artiklar.

Att den tidigare Uefa-pampens rykte är besudlat efter alla skandalrubriker bryr sig Philippos inte om.

– De stora pamparna hade ingen nytta av honom längre och det var en kupp för att bli av med honom. Men Platini kommer alltid att vara en fotbollslegendar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.