Michel Platini Foto: Bildbyrån

Platini fick kortat straff – avgår

Uppdaterad
Publicerad

Uefas ordförande Michel Platini får sin avstängning kortad från sex till fyra år av idrottens skiljedomstol Cas.

Men det förändrar ingenting i sak – Platini tvingas nu avgå.

Fransmannen överklagade Fifas avstängning till Cas med hopp om att bli helt friad och därmed kunna gå tillbaka till uppdraget som Europeiska fotbollsförbundets ordförande som inviger EM i hemlandet i sommar.

Så blir det nu inte. Platini lämnar posten de kommande dagarna, säger hans advokater, och Uefa måste välja en ny ledare.

Platini skriver i ett uttalande att han anser att domen är ”djupt orättvis” och säger att han nu ska förbereda sig för att ta sitt fall till en schweizisk domstol.

Cas tyckte att sex års avstängning var ett för hårt straff och kortade det till en mandatperiod, fyra år. Cas minskade även bötesbeloppet från 80 000 till 60 000 schweizerfranc, drygt 500 000 kronor.

Internationella fotbollsförbundet stängde av Platini och den förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter för den misstänkta utbetalning på motsvarande 17,2 miljoner kronor som Blatter gjorde till Platini.

Blatter och Platini hävdar att det handlar om arbete som Platini utfört för Fifa, men det finns inget skrivet avtal och utbetalningen gjordes elva år efteråt.

Cas säger att man inte är övertygad om att utbetalningen var legitim, och därför friar man inte Platini.

Michel Platini

Född: 21 juni 1955 i Jœuf i Frankrike.

Karriär, som spelare: Mittfältare som spelade i Nancy, Saint-Étienne och Juventus mellan 1972 och 1987. Vann Europacupen med Juventus 1985. Spelade 72 landskamper för Frankrike mellan 1976 och 1987. Tog EM-guld 1984 och VM-brons 1986. EM:s skyttekung 1984 (9 mål).

Karriär, som tränare/ledare: Förbundskapten i Frankrike mellan 1998 och 1982. Valdes till Uefas ordförande, efter Lennart Johansson, 2007. Var kandidat till att efterträda Sepp Blatter som Fifa-ordförande 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.