Foto: TT/Bildbyrån

Jätteläcka kopplar Fifas etiska kommitté till korruptionshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Skatteparadis, fejkföretag och intressekonflikter. Nu visar elva miljoner läckta filer hur några av världens bästa fotbollsspelare och höjdare i idrottens värld – som Lionel Messi och Michel Platini – skatteplanerar. Materialet, som SVT har fått ta del av, avslöjar bland annat att en medlem i Fifas etiska kommitté arbetade för personer misstänkta för korruption.

Fifas etikkommitté har fått jobba hårt den senaste tiden, när några av sportens mäktigaste män har avslöjats i den stora korruptionsskandalen som har skakat fotbollen. Nu visar läckta dokument att Juan Pedro Damiani, en av medlemmarna i kommittén som har stängt av flera toppnamn i organisationen, själv har gjort affärer med tre misstänkta personer i härvan.

SVT och Uppdrag granskning har som enda svenska mediebolag fått ta del av en stor granskning av elva miljoner interna dokument från Mossack Fonseca, en advokatfirma i Panama som specialiserar sig på att hjälpa rika och mäktiga personer att sätta upp offshore-företag.

Panama-dokumenten

International Consortium of Investigative Journalists, tyska Süddeutsche Zeitung och andra journalister har under ett år arbetat med granskningen, som även rör sportens värld.

”Idrotten blir meningslös”

Dokumenten innehåller namnen på nära 20 högprofilerade aktiva och före detta aktiva fotbollsspelare, från klubbar som Barcelona, Manchester United och Real Madrid. En av dem är världens bäste: Lionel Messi. De flesta spelarna tycks ha använt offshorebolagen för sina sponsorinkomster.

I dokumenten nämns också bland andra Uefas nu avstängde ordförande Michel Platini, och klubbar som Inter och Boca Juniors.

Dokumenten visar också att elva före detta NHL-spelare använde firman för att administrera offshoreaktiviteter. Och att den brittiske golflegendaren Nick Faldo ägde ett offshorebolag på Jungfruöarna mellan 2006 och 2008.

– Genom åren har vi sett att offshoreaffärer har tagit sig in i sportens värld allt mer, vilket vi anser är förödande för idrotten, säger George Turner från gruppen Tax Justice Network i London.

– Om vi flyttar tävlandet bort från fysiken, skickligheten, talangen hos spelarna och mot skickligheten hos revisorer, bankirer och styrelseledamöter, så blir idrotten snabbt någonting meningslöst att se på, säger han.

Nya uppgifter om Messi

Messi och hans pappa är redan åtalade i Spanien, misstänkta för att ha använt offshoreföretag i Belize och Uruguay för att undanhålla skatt. De läckta dokumenten visar att Messi och pappan Jorge Horacio Messi ägde ytterligare ett offshorebolag i Panama, kallat Mega Star Enterprises.

Företaget omnämns i dokumenten första gången den 13 juni 2013, dagen efter att spanska åklagare först anklagade far och son Messi. I ett mejl framgår det att ansvaret för att hantera bolaget tas över av Mossack Fonseca från en annan offshoreagentfirma. Elva dagar senare blev far och son Messi ägare av bolaget.

Rättegången mot paret Messi i Spanien ska starta den 31 maj. Mega Star Enterprises ingår inte i åtalet.

Lionel Messi har genom sin far avböjt att kommentera uppgifterna.

Juan Pedro Damiani i Fifas oberoende etiska kommitté figurerar i dokumenten genom sin advokatfirma. Dokumenten visar inte på någonting olagligt, men däremot att Damianis firma verkar i den växande sfären av affärer i skatteparadis, och att den har arbetat för personer anklagade i Fifahärvan.

Firman hade uppdrag för åtminstone sju offshorebolag kopplade till förre vicepresidenten i Fifa Eugenio Figueredo, misstänkt av amerikanska myndigheter för bedrägeri och pengatvätt för sin roll i mutskandalen.

Platini startade offshorebolag

Damianis firma arbetade också för Hugo och Mariano Jinkis, som anklagas för att ha betalat tiotals miljoner dollar i mutor för att få tv-rättigheter i Latinamerika.

Damiani är också ordförande för Club Atlético Peñarol, en av de största klubbarna i Latinamerika. Han säger att han inte har någon professionell relation med någon person inblandad i den amerikanska Fifa-utredningen, men svarar inte på frågan om tidigare affärer med misstänkta personer.

Michel Platini är ett annat av de största namnen som finns med i dokumenten. Han använde Mossack Fonseca för att hantera ett offshorebolag skapat i Panama 2007, samma år som han blev ordförande i Uefa. Bolaget, Balney Enterprises Corp, var fortfarande aktivt i mars i år.

Platinis advokat säger att ”schweiziska myndigheter känner till alla hans bankkonton, investeringar och tillgångar”.

Även Fifas förre generalsekreterare Jérôme Valcke, numera avstängd på grund av korruptionsanklagelser, finns med i dokumenten. Han äger ett offshorebolag på Jungfruöarna som ska ha använts för att köpa en yacht.

Dokumenten innehåller också uppgifter om tv-avtal som det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol slutit med företag som amerikanska myndigheter menar har använt mutor.

Andra spelare och klubbar i Panamadokumenten

Leonardo Ulloa, Leicester: När Ulloa spelade för San Lorenzo de Almagro i Argentina 2008 skrev han över sina sponsor- och ekonomiska rättigheter på ett bolag i Samoa som hanterades av affärsmannen José Manuel García Osuna, nu anklagad för bedrägeri i Spanien, bland annat för att ha stoppat pengar som Ulloa skulle ha fått i egen ficka.  Ulloa vill inte kommentera.

– Jag har inte ett bra förhållande med honom nu, men jag vill inte tala om det, säger han.

Iván Zamorano, pensionerad: När han spelade för Real Madrid på 90-talet hanterades hans sponsorrättigheter av ett offshorebolag på Jungfruöarna.

Gabriel Heinze, pensionerad: När han spelade för Manchester United 2005, samma år som han skrev ett kontrakt med Puma på åtminstone 1 miljon dollar över fem år, bildade argentinaren ett offshorebolag på Jungfruöarna. Betalningarna från Puma gick genom offshorebolaget, där Heinzes mamma var registrerad som ägare. En talesperson för Heinze säger att bolaget betalade alla skatter som det skulle betala, och sattes upp som en arvsstrategi, ”om någonting skulle hända Heinze”.

Real Sociedad: Dokumenten visar att den spanska klubben betalade sina spelare på ett sätt som gjorde att både klubben och spelarna kunde undvika skatt. Mellan 2000 ocyh 2008 betalades miljontals dollar varje år ut till spelare, och bara en bråkdel redovisades för spanska myndigheter. Klubbens vd Iñaki Otegi hälsar via en presstalesman att ”det här sättet att använda företag utomlands för att betala de utländska spelarna var och är praxis i alla spanska fotbollsklubbar.”

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läcka kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.

De läckta dokumenten avslöjar hu Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet