Här är Sveriges trupp mot Italien

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg vecka drar playoff-spelet igång inför VM i Ryssland. Förbundskapten Janne Anderssons trupp bjöd på mestadels säkra kort – och en liten överraskning på högerbacken.

Sverige inleder hemma på Friends arena fredagen den 10:e november. Tre dagar senare, den 13 november, är det dags för returmöte i Milano.

Truppen som förbundskapten Janne Andersson presenterade under onsdagens presskonferens bjöd inte på några större överraskningar.

VM-kval fotboll

– Själva stommen känns ganska klar. Vi har genomfört ett gruppspel på tio matcher som jag i stort sett är nöjd med. Då ska de spelarna vara med och genomföra ett playoff också, säger förbundskaptenen.

En som var med senast och får chansen igen är Östersunds anfallare Ken Sema.

– Jag är otroligt glad över att komma med igen, säger Sema, på plats i Bilbao inför ÖFK:s match mot Athletic Bilbao, till SVT Sport.

Larsson ny i truppen

Men en liten skräll bjöds det på. Bröndbys högerback Johan Larsson, med tre landskamper i bagaget, tar plats i backuppsättningen.

Janne Andersson motiverar uttagningen med att ordinarie högerback Mikael Lustig är avstängd i den första matchen.

– Johan har gjort en väldigt stark höst i Bröndby och är en offenstivt bra ytterback. Nu har han även utvecklat det defensiva spelet. I och med Lustigs avstängning ville vi ha in en till högerback. Det fanns ett par stycken att välja på men den här gången valde vi Johan.

Utöver Larsson har Janne Andersson även valt att ta med en extra mittfältare i truppen, som innehåller 25 spelare.

– Alla nio mittfältare kan motivera sin plats. Dessutom händer det någonting nästan varje samling, då har vi ersättaren i truppen.

Ekdal spelklar

Annars råder det viss oro kring Albin Ekdals skadesituation. Mittfältaren har haft problem med sin rygg, men Janne Andersson är försiktigt positiv till spel mot Italien.

– Han säger att det är bättre än tidigare. Att han byttes ut i senast i helgen var mer ett taktiskt byte. Albin räknar med att han är igång igen på lördag.

Durmaz tränar

Även Jimmy Durmaz har haft skadebekymmer. Han saknades i den senaste kval-truppen, men ska vara tillbaka till dubbelmötet.

– Han har tränat på bra i veckan. Han är tillbaka och tillgänglig för spel i helgen i Toulouse. Han har bra egenskaper både utanför och på planen. Trots den ringa matchningen han haft har jag valt att ta ut honom.

Sveriges playoff-trupp

Målvakter

Karl-Johan Johnsson, Guingamp

Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Robin Olsen, FC Köpenhamn

Backar

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen

Andreas Granqvist, Krasnodar

Filip Helander, Bologna

Pontus Jansson, Leeds

Emil Krafth, Bologna

Mikael Lustig, Celtic

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

Martin Olsson, Swansea

Johan Larsson, Bröndby

Mittfältare / Anfallare

Viktor Claesson, Krasnodar

Jimmy Durmaz, Toulouse

Albin Ekdal, Hamburg

Emil Forsberg, RB Leipzig

Jakob Johansson, AEK Aten

Sebastian Larsson, Hull

Marcus Rohdén, Crotone

Ken Sema, Östersund

Gustav Svensson, Seattle

Ola Toivonen, Toulouse

Marcus Berg, Al Ain

John Guidetti, Celta Vigo

Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet