Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Gerhardsson om en resultatmässigt tung höst: ”Inte varit tillräckligt bra i boxen” Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Här är Sveriges trupp till de sista två Nations League-matcherna

Uppdaterad
Publicerad

Det är en rutinerad svensk trupp som avslutar Nations League i december. Segrar mot Schweiz och Spanien är ett måste för att OS-drömmen ska leva.

– Det här laget är vant att hantera press, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

På en presskonferens i Stockholm presenterade Peter Gerhardsson årets sista landslagstrupp. Noterbart är att Olivia Schough fortfarande är petad samt att Caroline Seger, trots ett skadefyllt år, finns med.

– Jag har kontakt med Caroline Seger och tränare (i klubblaget Rosengård) och uttagningsbar innebär spelbar. Och det är där jag är i mina tankar, säger Gerhardsson till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Sverige möter Schweiz den 1 december och avslutar Nations League, som också fungerar som OS-kval, mot regerande världsmästaren Spanien den 5 december.

Med sex poäng kvar att spela om toppar Spanien gruppen, fem poäng före tvåan Sverige som behöver vinna båda matcherna för att fortsatt kunna nå OS. Dessutom måste Spanien tappa poäng mot Italien.

Kritiken: ”Klart det ska vara 16 lag”

– De här spelarna och det här laget är vant att hantera press. En styrka i det här laget är att vi alltid har förberett oss 100-procentigt, oavsett om det är VM-bronsmatch eller kval, säger Gerhardsson på presskonferensen.

Bara gruppettan har chans att nå OS. Det betyder att Sverige, världsetta, eller regerande världsmästaren Spanien garanterat missar mästerskapet.

Är det för svårt att nå OS?

– Jag var med på OS 1996 som assisterande tränare och då var det 8 lag på damsidan och nu är det 12. Men det är 16 på herrsidan och det är inte okej på något sätt. Det är klart att det ska vara 16 lag också på damsidan.

SVT sänder Sveriges matcher mot Schweiz och Italien.

Sveriges trupp till nations league-matcherna

Målvakter: Jennifer Falk, Emma Holmgren, Zecira Musovic.

Backar: Jonna Andersson, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Hanna Lundkvist, Amanda Nildén, Josefine Rybrink, Anna Sandberg, Linda Sembrant.

Mittfältare/forwards: Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl, Anna Anvegård, Hanna Bennison, Stina Blackstenius, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson, Madelen Janogy, Rosa Kafaji, Johanna Rytting Kaneryd, Caroline Seger, Matilda Vinberg, Julia Zigiotti Olme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet