Durmaz: ”Det är förjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Både Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf har blivit hotade på sociala medier efter sina återbud till landslaget. Svenska fotbollförbundet har nu valt att koppla in polisen.
– Vi ser allvarligt på detta, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman till SVT Sport.
– Det är förjävligt, säger Jimmy Durmaz, som själv fick ta emot liknande hot under VM i somras.

Sverige besegrade Rumänien med 2-1 i helgens inledande EM-kval.

Men rubrikerna inför och efter matchen har också handlat om återbud. Manchester United-stjärnan Victor Nilsson Lindelöf tackade nej till matcherna (Sverige möter Norge i morgon) redan förra helgen och hänvisade till privata skäl.

Fotbollskanalen uppgav dock att petningen av John Guidetti spelat in i beslutet.

Emil Forsberg blev utbytt i lördagens match och lämnade truppen under söndagen, enligt Aftonbladet i vredesmod efter att han blivit utbytt. Uppgifter som Svenska fotbollförbundet dementerade under söndagen.

– Det finns inget bakom detta. Jag litar på Emil, men det är klart det stör, sa förbundskapten Janne Andersson till SVT i går.

Hotade på sociala medier

Men sedan Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf, två av Sveriges största stjärnor, lämnat återbud har båda två fått ta emot hat på sociala medier, något som Fotbollskanalen var först med att rapportera om.

– Jag kan konstatera att det ånyo i sociala flöden är hård stämning. I vissa fall är det tuffa ordalag som tenderar att ligga på gränsen till olaga hot och kränkning, och det är på inget sätt acceptabelt, säger förbundets säkerhetschef Martin Fredman till SVT Sport.

– Vi följer situationen noggrant och har kontakt med både landslagsledningen och spelarna hur vi väljer att hantera detta och gå vidare, beroende på hur det utvecklas. Men det påminner ju om sättet som vi hanterade Jimmy Durmaz situation på.

”Det är förjävligt”

Jimmy Durmaz fick själv stå ut med hat efter matchen mot Tyskland i VM i somras efter att ha orsakat frisparken som gav Tyskland segermålet.

– Som jag sagt innan, det är förjävligt. En av våra spelare blev pappa i dag och ska få utstå hot och hat för det. Han är en familjefar nu. Det är ett av de viktigaste ögonblicken i våra liv. Det är bra att förbundet tar tag i det som de gjorde i somras, säger han till SVT Sport.

– Emils skada är olycklig. Det är en jobbig skada och han vill ta det lugnt. Ska han få utstå hat för att han är skadad? Det är förjävligt.

Hur hanterar ni det här i laget?

– Vi trummar på och skyddar varandra. Vi har varandras rygg. Vi kommer att sluta oss ihop.

”Ingen samlad bild av det”

Svenska fotbollförbundet kommer att avvakta tills efter tisdagens EM-kvalmatch mot Norge innan man väljer om och i sådana fall hur man går vidare.

– För att göra en polisanmälan måste det upp på en viss nivå, som olaga hot eller kränkning. Vi får nu hjälp att scanna igenom vad som står men vi har ingen samlad bild av det, säger Martin Fredman.

Men polisen kommer kopplas in?

– Jag har daglig kontakt med dem i många ärenden och har lyft detta. Vi får se vart det tar vägen.

Utöver Durmaz-fallet och detta fall, hur ofta ser ni sådant här i sociala flöden?

– Det är ett generellt samhällsproblem och inte bara fotbollsrelaterat. Utan så fort något får stor plats i media så kommer det reaktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer