Hedvig Lindahl har inlett karriären i tyska Wolfsburg med tre raka nollor. Foto: Bildbyrån

Hedvig Lindahl: ”Har kommit till ett bättre lag än Chelsea”

Uppdaterad
Publicerad

Hedvig Lindahl valde efter VM-bronset att skriva på för storklubben Wolfsburg. Men det var inte säkert att det skulle bli Tyskland.

– Det var inte självklart, men det var det sportsliga som avgjorde, säger hon till SVT Sport dagen efter att hon hållit nollan i sin första ligamatch i Tyskland.

Vilken klubb det var som Lindahl valde mellan vill hon inte avslöja, mer än i vilken liga det var. 

– Det var i Spanien.

I den spanska ligan finns från och med den här säsongen Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani, båda stjärnvärvningar till Real Madrids damlag CD Tacón. Men det var viljan att fortsätta spela på den allra högsta nivån som fällde avgörandet för Lindahl.

– Vi övervägde lite alternativ inom famlijen och det var det sportsliga som avgjorde. Wolfsburg har chans att spela i en Champions Leaguefinal inom ett års tid. Jag tror att jag kan hjälpa till på den resan med mina erfarenheter och mitt kunnande, säger Lindahl till SVT Sport.

Nu är debuten avklarad. Wolfsburg vann med 1-0 mot SC Sand efter att Pernille Harder gjort matchens enda mål på straff.

– Det kändes bra, lite seg match. Vi hade mycket övertag men lyckades inte göra mer än ett mål på straff. Det kan vara lite svårt för en målvakt när man inte har så mycket att göra.

”Har kommit till ett ännu bättre lag än Chelsea”

Vardagen för de tyska mästarna är ofta så. Wolfsburg dominerar mot de flesta lag i ligan som är ojämnare en den engelska hon precis har lämnat. Ändå håller hon sin nya arbetsgivare högre än den förra.

– Det känns som att jag har kommit till ett ännu bättre lag än Chelsea. Vi förlorade ju mot Wolfsburg varje gång vi mötte dem i dubbelmöten. Det märks i mentaliteten hos tjejerna här, de har en väldigt proffsig inställning.

Det råder ingen tvekan om att 36-åriga Lindahl inte ser på tiden i Tyskland som en chans att varva ner i sällskap med några av världens bästa spelare.

– Det känns verkligen ärofyllt att få vara med i det här gänget. Det är viktigt för mig att bibehålla en hög nivå, jag vill verkligen komma in och leverera på den nivån som de är på.

Hyllar skadade målvaktskollegan

Lindahl värvades för att fylla luckan bakom skadade Alma Schult. Lindahl är inte sen med att hylla sin kollega.

– Schult är en otroligt duktig målvakt och det här är hennes hem. Jag kommer in just nu för att hjälpa klubben, när hon kommer tillbaka hoppas jag att jag kan bidra med en annan profil och målvaktstyp.

Sveriges landslagskeeper har spelat två träningsmatcher innan ligapremiären mot SC Sand och hållit nollan i samtliga.

Det måste vara skönt att inte ha släppt in ett  enda mål?

– Jo, men samtidigt är det vad de är vana vid här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.