Hedvig Lindahl. Foto: Bildbyrån

Hedvig Lindahl mordhotad under VM – av amerikansk storspelare

Uppdaterad
Publicerad

Under VM förra sommaren blev Hedvig Lindahl mordhotad.

Den som låg bakom hotet var en man som förlorat stora pengar på att Sverige skrällde mot Tyskland.

– Det kändes verkligen i magen, säger Lindahl till SVT Sport.

Genom åren har det varit mestadels herrfotboll som har funnits på oddslistor runt om i världen, men under VM förra sommaren skedde en lavinartad ökning av spel på damfotboll.

Det fick den svenska målvakten Hedvig Lindahl erfara på ett obehagligt sätt. Efter Sveriges skrällseger mot Tyskland fick hon ett meddelande på Instagram, där en person skrev att han skulle ”Våldta och stycka henne och skära sönder hennes aorta medan hon sov”.

Matchfixning

– Det var detaljerat vad någon ville göra med mig och min kropp. Hur de skulle döda mig. Det var väldigt genomtänkt, kändes det som, säger hon och fortsätter:

– Jag är ganska förskonad kring att få riktigt jobbiga saker, men det där kändes verkligen i magen.

”Något tokigt”

Lindahl polisanmälde händelsen, och för ett par månader sedan kom det fram att det var en amerikan som skickat meddelandet i ilska efter att ha förlorat stora pengar på Sveriges vinst. Han har erkänt händelsen och står nu åtalad vid en domstol i Florida för att ha skickat liknande meddelanden till flera idrottare.

– Det blev lite mer konkret då, att det faktiskt var en kille som knåpat ihop det där. Det var verkligen någon som, på grund av dåliga känslor kände att han behövde skicka det här, säger Lindahl.

Men det är ju något tokigt när man känner att man behöver skriva såna där saker.

Dokumentär i SVT Play: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet